Hoe ecologisch leven, een stappenplan met tips

Hoe ecologisch leven, een stappenplan met tips

Een ecologisch leven, is een leven in harmonie met de natuur. Het is een levensstijl die ervoor zorgt dat je zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu door je ecologische voetafdruk te verlagen. Het is een duurzame manier van leven, waarbij je zorgt voor een beter leefmilieu voor jezelf, maar ook voor toekomstige generaties. Ik zeg hierbij niet dat je alles wat in dit blog staat perfect moet volgen. Al deze stappen zijn mogelijkheden om duurzamer en ecologsicher te gaan leven. Hoe meer je van dit opvolgt, hoe beter het uiteraard is, maar het is niet zo dat je niet milieuvriendelijk leeft als je niet alles (kunt) opvolgen. Ik doe zelf ook (nog) niet alles wat hier staat. Ik ben niet perfect, het belangrijkste is dat je overal over nadenkt en kiest waarom je het wel of niet gaat doen.

Wanneer je bewust bent van je keuzes, ben je al een heel eind op weg.

Inhoud

Wat is ecologisch leven precies?

Ecologisch leven is een levens die gericht is op het beschermen van het milieu. Het is een duurzame manier van leven waarbij je zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu. Dit kan door je ecologische voetafdruk te verlagen. Je ecologische voetafdruk is de hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen die je gebruikt en de hoeveelheid afval en emissies die je produceert.

Waarom zou je ecologisch willen leven?

Er zijn verschillende redenen waarom je ecologisch zou willen leven. Ten eerste is het belangrijk voor het milieu. Als we allemaal een beetje meer aan het milieu zouden denken, kunnen we er samen voor zorgen dat het beter wordt. We kunnen bijvoorbeeld schonere lucht en water krijgen, minder afval produceren en ervoor zorgen dat er minder CO2 in de atmosfeer komt. Dit is niet alleen goed voor ons, maar ook voor toekomstige generaties. Ten tweede is het goed voor je gezondheid. Als je minder schadelijke binnenkrijgt, is de kans op gezondheidsproblemen minder groot. Dit geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Als je bijvoorbeeld minder vlees eet, krijg je minder voorzieningen van hormonen binnen, wat goed is voor je gezondheid en het voorkomt dat er dieren geslacht hoeven te worden wat scheelt in de co2 uitstoot. Ten derde is het goed voor je portemonnee. Als je bijvoorbeeld geen of minder vlees eet, hoef je dit ook niet te kopen, vlees is bijvoorbeeld vaak duur en door dit niet te kopen bespaar je dus geld. Ook kun je door zelf te produceren, geld besparen. Bijvoorbeeld door stroom te genereren met zonnepanelen. Als je bijvoorbeeld zelf je groente en fruit gaat kweken, weet je zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen op gebruikt zijn en dat het dus gezonder is.

ecologische voetafdruk

Hoe kan je ecologisch leven?

Er zijn verschillende manieren waarop je ecologischer kunt gaan leven. Op het gebied van eten, drinken, wonen, werken, vervoer en consumeren zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder vind je een stappenplan met tips die jij op kunt volgen. Door deze tips en stappen op te volgen zal jij jouw ecologische voetafdruk steeds verder verkleinen en steeds milieuvriendelijker gaan leven. Ik raad aan om het stapje voor stapje te doen en eerste te kijken naar de stappen die voor jou het makkelijkst zijn om te implementeren. Door dit te doen wordt jouw leven steeds duurzamer zonder al te veel moeite en verlies je niet de moed. Als je een aantal gewoontes hebt aangepast kun je daarna de wat grotere/moeilijkere tips implementeren. Bekijk dus alle tips en bekijk rustig wat jij wel en wat jij niet wilt of kunt implementeren op dit moment. Je kunt altijd later nog terug komen naar dit artikel om meer te implementeren. Door van dit artikel een bookmark te maken of hem te delen op social media kan je hem later eenvoudig terug vinden.

1. Eet minder of geen vlees

Vlees eten is niet heel erg ecologisch. Veel landbouwgrond wordt gebruikt voor de veeteelt (en daardoor is er minder ruimte voor natuur), er komen veel koeien in kleine ruimtes te zitten (waardoor er veel mest ontstaat), en het kost heel veel water om vlees te kweken. Wanneer je minder of geen vlees eet, bespaar je dus heel wat water en help je om de natuur een handje te helpen. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende, hele lekkere, vleesvervangers die je kunnen helpen. Ook zijn er veel recepten waar vlees sowieso niet nodig is, zoals met curry bijvoorbeeld.

Als je moeite hebt met het bedenken van recepten kan je bijvoorbeeld dit kookboek kopen met vegetarische recepten.

Je hoeft niet meteen helemaal vegetarisch te worden, dat ben ik ook niet en zal ik ook nooit worden. Maar er is niks mis met 1 of 2 keer in de week vlees eten.

2. Bewaar je voedsel op de juiste manier

Voedsel is heel belangrijk, maar het is ook heel belangrijk om het op de juiste manier te bewaren. Wanneer je voedsel niet goed bewaart, kan het rotten en dan kun je het niet meer eten. Dit is niet alleen heel erg vervelend, maar het is ook heel erg slecht voor het milieu. Wanneer je voedsel rot, en je het weggooit is er voor niets co2 gebruikt om het te produceren. Bovendien is het heel erg vervelend als je voedsel weggooit omdat het rotten is, want je had het toch kunnen eten?

3. Voorkom voedselverspilling

Voedselverspilling is een groot probleem. 40% van alle voedsel eindigt in de vuilnisbak. Een manier om hier wat aan te doen is door bewuster te zijn van wat je in huis haalt en door beter bij te houden wat je gaat eten. Koop bijvoorbeeld kleinere porties als je weet dat je toch veel eten gaat weggooien. Als je toch restjes hebt, doe het in de vriezer en houd af en toe een restjes dag. Veel dingen die jij ziet als restjes kan je misschien gewoon eten of gebruiken in een volgende maaltijd. Jamie Oliver doet hier bijvoorbeeld veel mee en heeft mij dan ook veel ideeën gegeven om restjes te (her)gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld pesto maken met de groene blaadjes die aan de radijs vastzitten. Door minder eten weg te gooien hoeft er minder eten geproduceerd te worden. Hierdoor zal er minder uitstoot komen vanuit de boerderijen. Met behulp van dit kookboek van Jamie Oliver kan ook jij heerlijke, maar goedkope recepten maken. Nadat je dit kookboek hebt doorgenomen weet je ook precies hoe je restjes van producten kunt hergebruiken.

4. Eet vaker vegan

We hebben het al gehad over minder vlees eten, maar er zijn veel meer producten waar dieren voor nodig zijn om het te produceren. Zoals melkproducten als melk, yoghurt, boter en nog veel meer. Door bijvoorbeeld te switchen naar plantaardige boter hoeven er minder koeien te zijn, waardoor er dus ook minder co2 wordt geproduceerd. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel lekkere recepten te maken die volledig vegan zijn. Met dit kookboek krijg je een hoop lekkere recepten om te proberen voor als je af en toe eens vegan wilt eten.

5. Stap over op duurzame energie

Duurzame energie is energie die je opwekt zonder dat je schadelijke stoffen aanmaakt. Er zijn verschillende soorten duurzame energie, zoals windenergie, zonne-energie en waterkracht. Op dit moment gebruiken we vooral fossiele brandstoffen (zoals aardgas, steenkool en olie) om energie mee op te wekken. Fossiele brandstoffen zijn niet oneindig en ze vervuilen het milieu. Als we overstappen naar duurzame energie helpen we het milieu en zorgen we ervoor dat er in de toekomst nog energie is. Door te kiezen voor een duurzame energieleverancier zoals Pure energie ga je dus meteen een stuk duurzamer leven.

Duurzaamheid, windmolen

6. Koop tweedehands spullen

In plaats van nieuwe spullen te kopen, kun je ook kiezen voor tweedehands spullen. Tweedehands spullen zijn net zo goed als nieuwe spullen, maar ze kosten minder geld en ze helpen het milieu. Dit komt doordat er voor tweedehands spullen geen nieuwe grondstoffen hoeven te worden gebruikt en er minder transport nodig is. Bovendien kun je je eigen tweedehands spullen ook weer doorverkopen of recyclen wanneer je ze niet meer gebruikt. Je kunt er ook voor kiezen om refurbished spullen te kopen, bijvoorbeeld hier. Dat zijn eigenlijk 2e hands artikelen die weer als nieuw gemaakt zijn.

7. Gebruik minder plastic

Plastic is heel erg slecht voor het milieu. Wanneer je minder plastic gebruikt, help je het milieu een handje. Er zijn verschillende manieren om minder plastic te gebruiken, zoals het kiezen voor herbruikbare materialen of het kopen van producten zonder plastic, zoals producten van bamboe, waar ik hier een lijst van heb gemaakt.
Zo kunt je bijvoorbeeld kleding en ondergoed kopen van bamboe, zoals hier bij bamboo basics, of deze bamboe tandenborstel.

Bamboe duurzamer dan hout

8. Koop duurzame producten

In duurzame producten zit minder verpakkingsmateriaal, ze zijn vaak herbruikbaar of composteerbaar en ze zijn gemaakt van hernieuwbare materialen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een herbruikbare waterfles, een stoffen zak ipv een plastic zak, een bamboe tandenborstel ipv een plastic tandenborstel en ga zo maar door. Door dit te doen komt er minder plastic in de wereld en worden er minder producten geproduceerd waar co2 voor nodig is. Ik heb hier een lijst gemaakt met verschillende duurzame producten die je kunt kopen.

9. Zet je verwarming iets lager

Zeker als je grijs gas gebruikt is het gebruik van je verwarming erg slecht voor het milieu. Veel mensen hebben hun kachel op 20 graden, of zelfs hoger. Je verwarming op 19 zetten, of zelfs lager (ik heb hem zelf op 17 op dit moment, als de temperatuur nog verder omlaag gaat buiten zet ik hem vaak op 18, heel af en toe op 19) zorgt ervoor dat je enorm veel energie bespaart. Dit scheelt in de stookkosten, maar ook in de schadelijke uitstoot. De kou valt enorm mee, doe gewoon een vest aan en ga eventueel onder een dekentje zitten. Ik was vroeger ook gewent dat de verwarming op 20 graden of hoger stond, maar nu ik hier aan gewend ben vind ik het zelfs lekkerder dan in de 20 graden zitten.

10. Kies voor natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zijn materialen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Er zijn verschillende soorten natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen en wol. Natuurlijke materialen zijn niet beter voor het milieu, maar ze zijn ook beter voor je gezondheid. Dit komt doordat ze geen schadelijke stoffen bevatten.

11. Recycle je afval

Afval is heel erg vervelend en het is ook heel slecht voor het milieu. Wanneer je afval recycled, help je het milieu een handje. Er zijn verschillende manieren om afval te recyclen, zoals het gebruiken van een afvalemmer of het scheiden van afval. Een trucje om je afval te recyclen, is door het te scheiden. Dit lijkt heel erg simpel, maar het bespaart heel veel energie.

recyclebaar bamboe

12. Kiest voor milieuvriendelijke led verlichting

Een andere manier om energie te besparen is door te kiezen voor milieuvriendelijke led verlichting. Led verlichting geeft hetzelfde licht, maar verbruikt veel minder energie. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je kunt led verlichting bijvoorbeeld hier kopen.

13. Zorg voor een goede isolatie

Isolatie is heel belangrijk, zeker in Nederland. Goede isolatie zorgt ervoor dat je minder stookt en minder energie gebruikt. Dit is goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Wanneer je je huis goed isoleert, bespaar je namelijk geld op je energierekening. Isolatie kan je doen door te kiezen voor dubbel glas, spouwmuurisolatie of vloerisolatie.

14. Doe de gordijnen eerder en vaker dicht, bijvoorbeeld in de avond.

Wanneer de zon onder is, is het niet meer nodig om de gordijnen open te laten, je gordijnen werken als isolator je bespaart hierdoor energie en je houdt de warmte binnen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je energie rekening. Uiteraard geld dit ook voor andere dingen, die je gebruikt in plaats van gordijn, zoals een luik.

15. Kies voor duurzame vervoersmiddelen

Als je dagelijks naar je werk moet of gewoon lekker wilt gaan fietsen, kies dan voor een duurzaam vervoersmiddel. Een fiets is bijvoorbeeld een heel goed vervoersmiddel omdat het niet veel energie kost en je geen schadelijke stoffen aanmaakt. Ook de bus of het openbaar vervoer zijn goede opties. Dit kost wel wat meer energie, maar je deelt deze energie met andere mensen. Wanneer je een auto hebt of gaat kopen, kies dan voor een elektrische auto. Dit is namelijk heel wat milieuvriendelijk dan normale auto.

16. Produceer je eigen energie

Je kunt niet alleen kiezen voor duurzame energie, je kunt ook zelf energie gaan opwekken. Dit kan je doen met zonnepanelen of een windmolen. Zonnepanelen zijn heel erg populair en ze zijn ook nog eens heel makkelijk te installeren. Het is wel belangrijk dat je voor een goede plek kiest, want je wilt wel dat je zonnepanelen zo veel mogelijk energie opwekken. Een windmolen is een beetje ingewikkelder, maar je kunt er wel heel veel energie mee opwekken.

Als jij zelf zonnepanelen wilt, raad ik aan om eens een kijkje te nemen bij deze website. Je kunt bij hun geheel gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen. Kijken kan dus geen kwaad.
Je kunt zonnepanelen ook eenvoudig per stuk bestellen, bijvoorbeeld hier bij bol.com.

17. Gebruik je wasmachine en droger zo min mogelijk

Was je wasmachine en droger zo min mogelijk. Wasmachines en drogers gebruiken heel veel energie en ze zijn ook heel slecht voor het milieu. Wanneer je je wasmachine en droger zo min mogelijk gebruikt, bespaar je heel veel energie en help je het milieu een handje. Een trucje om je wasmachine en droger zo min mogelijk te gebruiken, is door je kleding te wassen wanneer je een volle trommel hebt. Toch zal je je wasmachine en droger nodig hebben. Zorg er dus in ieder geval wel voor dat jouw wasmachine en droger een zo duurzaam mogelijk energielabel hebben. Zoals deze wasmachines, en deze duurzame drogers.

18. Gebruik je elektrische apparaten zo min mogelijk

Elektrische apparaten gebruiken heel veel energie. Wanneer je ze zo min mogelijk gebruikt, bespaar je heel veel energie en help je het milieu een handje. Een trucje om je elektrische apparaten zo min mogelijk te gebruiken, is door ze uit te zetten wanneer je ze niet gebruikt. Dit lijkt heel erg simpel, maar het bespaart heel veel energie. Hieronder valt ook dat je het beste de stekkers van je opladers e.d. er zo snel mogelijk uit te halen. Opladers en stekkers gebruiken ook stroom als je ze niet gebruikt. Dit scheelt je op jaarbasis best wel veel stroom als je dit netjes doet, daarnaast zorgt het er ook voor dat je minder kans hebt op krijgen van een brand in huis.

19. Kies voor ecologische verzorgingsproducten

Ecologische verzorgingsproducten zijn verzorgingsproducten die niet schadelijk zijn voor het milieu. Er zijn verschillende soorten ecologische verzorgingsproducten, zoals natuurlijke zeep, natuurlijke shampoo en natuurlijke tandpasta. Ecologische verzorgingsproducten zijn niet beter voor het milieu, maar ze zijn ook beter voor je gezondheid. Dit komt doordat ze geen schadelijke stoffen bevatten. 

20. Ga van het gas af

Door je huis zo in te richten dat je helemaal van het gas af kan gaan, bespaar je heel wat geld, maar belangrijker nog, je draagt een enorme steen bij aan het verminderen van je CO2-uitstoot. Als je van het gas af wilt betekend dit dat je zonder gas moet gaan koken, met een elektrische kookplaat, en dat je je huis en je (douche) water moet gaan verwarmen met elektriciteit. Zo kan je bijvoorbeeld elektrische kachels nemen. Dit doe je door het gebruik van een volledige warmtepomp. Soms is een volledige warmtepomp niet haalbaar voor jouw huis, dan is een hybride warmtepomp ook genoeg, hierbij zal het gas alsnog bijspringen als de warmtepomp het even niet meer aan kan.

21. Bespaar water

Water is een kostbaar goed, en het is belangrijk dat we er bewuster mee omgaan. Er is zelfs angst dat we binnenkort een water tekort krijgen. Je kan bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen het water uitzetten en er alleen voor gebruiken als je je mond afspoelt. Ook in de douche kun je veel water besparen door in plaats van de hele tijd water te laten stromen alleen te gaan douchen als je je haar nat gaat maken, of samen met je vriend of vriendin te douchen. Je kunt ook regenwater opvangen in een regenton en dat water gebruiken om de tuin water te geven.

22 Scheid je afval

Goed afval scheiden is heel belangrijk. Door het afval goed te scheiden kunnen er minder materialen in de verbrandingsoven belanden en kunnen er meer materialen hergebruikt worden. Je kan bijvoorbeeld je glas, plastic, papier en restafval scheiden. Het is heel belangrijk dat je dit goed doet, want anders gaat het allemaal naar de verkeerde plek en kan het niet meer hergebruikt worden.

23 zet de verwarming en het licht alleen aan in de kamer waar je bent.

Als je niet in een bepaalde kamer bent, is het niet nodig om de verwarming aan te hebben. Dit geldt trouwens niet alleen voor de verwarming, maar ook voor bijvoorbeeld het licht. Als je niet in de kamer bent, zet je het licht dus ook gewoon uit. Dit bespaart energie en is dus beter voor het milieu.

24 gebruik spullen die minder energie verbruiken.

Een andere manier om energie te besparen is door gebruik te maken van spullen die minder energie verbruiken. Bijvoorbeeld een wasmachine of een koelkast. Als je een nieuwe koelkast wilt kopen, kies dan een energiezuinige koelkast. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer wasmachines die minder water en gebruiken. Kies dus ook hier een energiezuinige wasmachine. Als je alles bij elkaar optelt, kan je hier heel wat energie mee besparen. Veel oude wasmachines en koelkasten zijn niet energiezuinig, deze vervangen kan je dus veel energie besparen, waardoor je hem ook snel terug kunt verdienen.

25 gebruik je spullen zo lang mogelijk.

Een manier om afval te verminderen is door je spullen zo lang mogelijk te gebruiken. Als je bijvoorbeeld een telefoon hebt die nog prima werkt, hoef je deze niet meteen weg te gooien en een nieuwe te kopen. Je kan er nog heel wat jaren mee doorgaan. Je kan ook je kleding langer dragen, en je meubels langer gebruiken. Als je spullen minder vaak weg hoeft te gooien, bespaar je niet alleen geld, maar ook grondstoffen, want alles wat je weggooit, moet weer opnieuw geproduceerd worden.

26 Neem nee-nee stickers

Nee-nee stickers op je brievenbus helpen je om minder reclameblaadjes binnen te krijgen. Er komt namelijk heel wat reclame binnen via de brievenbus, en deze reclame kost energie om te maken versturen en er is papier voor nodig. Als je minder reclame binnen krijgt zorg je er dus voor dat er minder papier gebruikt wordt en dat die bedrijven energie besparen. Dit is een mooie manier om bij te dragen aan een beter milieu, waar niet veel mensen op die manier aan denken en het heeft geen nadelen voor jou.

27 gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen zijn niet goed voor het milieu, maar ze zijn wel nodig om je huis schoon te houden. Er zijn gelukkig steeds meer schoonmaakmiddelen die wel milieuvriendelijk zijn. Kies bijvoorbeeld voor een schoonmaakmiddel op basis van plantaardige stoffen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Je kunt hier bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen kopen.

28 Vlieg minder vaak

Vliegreizen zijn niet goed voor het milieu. Ze kosten heel veel energie, en er komt heel wat CO2 uitstoot van vrij. Een manier om minder vliegreizen te maken, is door gebruik te maken van de trein. De trein is namelijk een stuk milieuvriendelijker dan het vliegtuig.

29 Douche minder lang en minder vaak

Een douche neemt heel wat water en om het water op te warmen wordt vaak gas gebruikt, dit is niet goed voor het milieu. Als je minder lang en minder vaak doucht, bespaar je niet alleen water, maar ook energie. Als je minder lang doucht, heb je minder tijd nodig om het water warm te maken. Dit is dus beter voor het milieu. Veel mensen douchen iedere dag, of zelfs vaker, dit is echter helemaal niet nodig. Iedere dag douchen is namelijk slecht voor je huid,, je kunt het beste om de 2 of 3 dagen douchen. Dit is veel beter voor je huid en ook voor het milieu. Ik ben dit zelf ook gaan doen en ik heb er totaal geen problemen door gehad.

30 Neem altijd je eigen tas mee als je gaat shoppen

In veel winkels kan je plastic zakjes krijgen als je geshopt hebt of boodschappen hebt gedaan. Door zelf een tas mee te nemen hoeven deze zakjes niet gemaakt te worden. Plastic is, zoals we allemaal weten, namelijk een van de slechtste materialen voor het milieu.

31 Eet (vaker) biologische en lokale producten

Biologische producten zijn beter voor het milieu, omdat ze minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig hebben. Lokale producten zijn ook beter voor het milieu, omdat ze minder ver hoeven te reizen. Als je kiest voor biologische en lokale producten, eet je dus beter voor het milieu. Vaak is het nog lekkerder ook.

32 Composteer je groente- en fruitresten

In plaats van je groente- en fruitresten in de vuilnisbak te gooien, kan je ze composteren, dit is een manier om je groente- en fruitresten op een milieuvriendelijke manier af te voeren.

33 Koop geen water uit plastic flesjes

Water uit flesjes is heel erg slecht voor het milieu en voor je portemonnee. Het is veel beter om gewoon water uit de kraan te drinken. In sommige landen is het kraanwater niet goed, gelukkig is dat in Nederland niet het geval. Nederlands kraanwater is erg schoon en gezond en veel minder slecht voor het milieu dan water uit plastic flesjes. Alleen kraanwater drinken zorgt er ook nog eens voor dat je minder plastic gebruikt.

34 Koop duurzame kleding

Duurzame kleding, zoals kleding van bamboe, gaat veel langer mee. Dit is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook beter voor het milieu. Verder is bamboe bijvoorbeeld ook een erg goed en duurzaam materiaal. Bamboe is overigens niet de enige duurzame stof, er zijn nog veel meer duurzame stoffen die je kan kiezen als je kleding gaat kopen. Ik zou als eerste kijken naar de webwinkel bamboo basics. Dit is een hele goede webwinkel met goede reviews.

35 Hergebruik kapotte kleding

Als je kleding hebt die kapot is, of met vlekken, dan kan je er voor kiezen om het gewoon weg te gooien. Dit is alleen slecht voor het milieu. Geef je kleding een 2e leven, bijvoorbeeld door shirts kapot te knippen en te gebruiken als schoonmaakdoekjes. Dit scheelt enorm voor het milieu, omdat er minder afval is, maar ook doordat er minder nieuwe schoonmaakdoekjes worden gekocht en er dus ook minder worden gemaakt.

36 Stop met roken

Roken is heel slecht voor je gezondheid, maar je weet vast wel dat het ook heel slecht is voor het milieu. Roken is namelijk heel erg slecht voor de lucht, en het is ook erg slecht voor de grond. 1 sigarettenpeuk kan wel 1.000 liter water vervuilen. Daarnaast komt er fijnstof in de lucht door te roken wat ook erg slecht is voor het milieu. Als je niet wilt/kunt stoppen met roken, zorg er dan in ieder geval voor dat je de peuken netjes weg gooit en niet op de grond gooit. Dit scheelt al een hoop in schade die je aanbrengt met het roken.

37 Koop herbruikbare bakjes.

Als je restjes eten wilt bewaren, gebruiken veel mensen (plastic) folie om het af te dekken. Door bakjes te gebruiken in plaats van die folie bespaar je geld, maar kan je je eten bewaren op een milieuvriendelijke manier. Nog beter is om gebruikte glazen potten of bakjes van ander eten te bewaren en die te gebruiken. Vaak zijn die echter aan de kleine kant dus is het wel handig om een paar herbruikbare bakjes te kopen. Onderstaande lunchtrommel kan bijvoorbeeld ook in de vriezer worden gedaan.

38 Gebruik geen keukenpapier om de keuken schoon te maken, maar schoonmaakdoekjes.

Sommige mensen gebruiken keukenpapier om de keuken schoon te maken. Door dit te vervangen voor schoonmaakdoekjes hoeft er minder papier gemaakt te worden, waardoor er minder bomen gekapt hoeven te worden waardoor je het milieu dus weer helpt.

39 Gebruik zeep in bar vorm

Vloeibare zeep komt in plastic flesjes, waardoor je weer meer plastic gebruikt. Door zeep te gebruiken in baar vorm ben je een stuk milieuvriendelijker. Je kunt de zeep eventueel zelf in een leuk doosje doen, waardoor je geen extra plastic hoeft te gebruiken.

40 Gebruik een lunchtrommel

Een lunchtrommel, het liefst gemaakt van bamboe, is een milieuvriendelijk alternatief voor het gebruiken van plastic waar je je boterhammen in doet. Dit scheelt op jaarbasis enorm veel plastic en is dus ook een heel stuk beter voor het milieu.

41 Koop losse thee

In de meeste theezakjes zit plastic. Door voortaan losse thee te kopen, in plaats van thee in theezakjes, gebruik je dus een stuk minder plastic. Daarnaast is losse thee vaak nog lekkerder ook, een win win dus. Losse thee is bijvoorbeeld hier te koop.

42 Koop milieuvriendelijke koffie(zetapparaten)

Capsules van koffiemachines zijn heel erg slecht voor het milieu. Er moet namelijk heel veel plastic voor gemaakt worden en die capsules kunnen niet worden gerecycled. Hier is wel een uitzondering op, namelijk de koffie van de koffiejongens. Deze is wel milieuvriendelijk en wordt ook milieuvriendelijk bezorgt. Maar een nog beter alternatief is bonenkoffie. Machines die direct de bonen vermalen en daar koffie van maken zijn een stuk milieuvriendelijker dan machines met capsules of pads. Daarnaast is bonenkoffie volgens de experts ook nog de lekkerste vorm van koffie. Dit bonen koffiezetapparaat is bijvoorbeeld een goede duurzame optie.

43 Gebruik een e-reader

E-readers zijn een stuk milieuvriendelijker dan boeken. Ze zijn gemaakt van minder materiaal en je hoeft er geen boom voor te kappen. Daarnaast zijn er steeds meer e-readers met een solar charger, waardoor je ze ook nog eens op een milieuvriendelijke manier kunt opladen. Je kunt e-readers bijvoorbeeld hier kopen.

44 Neem een ecologische tuin

Hoe je je tuin inricht heeft ook invloed op het milieu. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een regenton om zo minder water te gebruiken, veel planten die zo goed mogelijk zijn voor het milieu en nog veel meer.