Hoe kun je de co2 uitstoot verminderen

Hoe kun je de co2 uitstoot verminderen

We zijn ons allemaal bewust van het feit dat we moeten inleveren op onze co2-uitstoot. Maar hoe doe je dat? Er zijn veel manieren waarop je je uitstoot kunt verminderen, en ik heb er hier een aantal voor je opgesomd.

Waarom co2 uitstoot verminderen

Belangrijk is natuurlijk niet alleen om te weten hoe je de uitstoot van broeikasgassen kunt verminderen, maar ook waarom dit zo belangrijk is. Broeikasgassen zijn gassen die ervoor zorgen dat de aarde opwarmt. Door de uitstoot van deze gassen neemt de temperatuur op aarde toe. Dit heeft allerlei gevolgen, zoals het smelten van ijskappen, het veranderen van het klimaat en het optreden van extreme weersomstandigheden. Door onze uitstoot te verminderen, kunnen we deze gevolgen helpen voorkomen.

Hoe co2 verminderen in huis

Het is niet alleen maar industrie en verkeer dat bijdraagt ​​aan de uitstoot van broeikasgassen. Ook in huis gebeurt het. Opwarming van het huis, het gebruik van elektriciteit door apparaten en het wassen en drogen van kleding levert allemaal een bijdrage. Hieronder vindt u enkele tips om de uitstoot van broeikasgassen in huis te verminderen.

1. Zorg ervoor dat uw huis goed geïsoleerd is. Dit betekent dat er geen kieren of openingen zijn waardoor koude lucht naar binnen kan komen en warmte naar buiten kan ontsnappen. Een goede isolatie bespaart niet alleen energie, maar vermindert ook de uitstoot van broeikasgassen. Denk naast isolatie in de muren bijvoorbeeld ook aan anti tocht strips.

2. Zet de verwarming een paar graden lager. Als u het niet koud hebt, bespaart u energie, om te zorgen dat je het niet koud krijgt kan je een extra vest of trui of hemd aan doen, onder een dekentje gaan zitten, of zelfs een warmwaterkruik gebruiken

3. Gebruik zoveel mogelijk daglicht. Open de gordijnen en laat het licht binnen. Op die manier hoeft u het licht in huis minder aan te doen en bespaart u elektriciteit.

4. Gebruik energiezuinige apparaten. Kies bijvoorbeeld voor een wasmachine of koelkast die het keurmerk A heeft. Dit betekent dat het apparaat weinig energie gebruikt.

5. Hang de was buiten om te drogen, of gebruik binnen een droogrek. Op die manier hoeft u de droger minder vaak aan te zetten en bespaart u elektriciteit.

6. Ga voor een kleinere tv. Een groot scherm gebruikt meer elektriciteit dan een kleiner scherm.

7. Haal geen onnodige spullen in huis. Koop alleen wat u nodig hebt. Op die manier bespaart u energie die u anders zou gebruiken om de spullen te vervoeren en te bewaren. Daarnaast zorg je er ook voor dat er minder spullen gemaakt hoeven te worden en dus dat bedrijven minder energie gebruiken om deze spullen te maken.

8. Gebruik hernieuwbare energie. Er zijn steeds meer huizen die zonnepanelen of een warmtepomp hebben. Op die manier gebruik je de energie van de zon of de aarde om je huis te verwarmen. Dit bespaart niet alleen energie, maar vermindert ook de uitstoot van broeikasgassen. Als je zelf geen zonnepanelen kunt betalen kan je ook gewoon kiezen voor groene stroom. Dit is stroom die is opgewekt door windenergie of zonnepanelen.

9, Eet minder vlees. Vlees is een belangrijke bron van broeikasgassen. Door minder vlees te eten, vermindert u de uitstoot ervan. Bovendien is het ook nog eens beter voor je gezondheid.

Als je moeite hebt met het bedenken van recepten kan je bijvoorbeeld dit kookboek kopen met vegetarische recepten.

10. Gebruik minder water. Het gebruik van water verbruikt ook energie. Als je bijvoorbeeld een korte douche neemt in plaats van een bad, bespaar je energie. Ook kun je minder vaak gaan douchen, 1 keer per 2 of 3 dagen douchen is ook veel beter voor je huid.

11. Kies voor milieuvriendelijke producten. Er zijn tegenwoordig steeds meer producten die minder schadelijk zijn voor het milieu. Kies bijvoorbeeld voor energiezuinige apparaten of milieuvriendelijke verzorgingsproducten.

Hoe co2 verminderen buiten je eigen huis

Natuurlijk kun je ook op andere manieren dan in je eigen huis bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Hieronder vind je enkele tips voor het verminderen van je co2 uitstoot buiten je eigen huis.

1. Kies de fiets boven de auto. Als je korte afstanden aflegt, is de fiets een snelle en gezonde manier om je van A naar B te verplaatsen. Bovendien bespaar je op de kosten van benzine of diesel.

2. Ga met het openbaar vervoer. Als je ver weg woont of als het weer het niet toelaat om te fietsen, kun je kiezen voor de bus of de trein. Dit is een goede manier om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, ten opzichte van rijden met de auto. 3. Neem een elektrische auto. Als je toch de auto moet gebruiken, kun je kiezen voor een elektrische auto. Dit scheelt ongeveer 60% aan co2 uitstoot ten opzichte van een normale auto.

4. Vlieg minder vaak. Het vliegen is een van de grootste vervuilers. Als je minder vaak vliegt, doe je al een hoop om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Je kunt vaak ook met de trein naar je vakantiebestemming.

5. Boek een groene vakantie. Er zijn steeds meer bedrijven die groene vakanties aanbieden. Dit houdt in dat de vakantie in overeenstemming is met het milieu. Bijvoorbeeld door het kiezen van een verblijf in een eco-lodge of een vakantie waarbij je de natuur kunt helpen beschermen.

6. Koop lokaal geteelde producten. Als je producten koopt die in het buitenland zijn geteeld, wordt er meer energie gebruikt om die producten hier te krijgen. Door lokaal geteelde producten te kopen, bespaar je hier dus energie op.

7. Koop tweedehands spullen. Zoals ik al eerder heb gezegd, verbruikt het maken van nieuwe spullen energie. Door tweedehands spullen te kopen, bespaar je op deze energie. Bovendien is het ook beter voor het milieu omdat het spullen zijn die al bestaan ​​en dus niet hoeven te worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor het verkopen van jouw oude spullen ten opzichte van ze zomaar weg gooien.

Hoe kun je je co2 uitstoot compenseren?

Als je toch niet kunt vermijden dat je broeikasgassen uitstoot, kun je er ook voor kiezen om je uitstoot te compenseren. Let wel op, dit is niet net zo goed als het helemaal niet uitstoten, maar wel een aardig alternatief voor als je er toch niet omheen komt. Normaal gesproken doe je dit met behulp van verschillende organisaties. Er zijn verschillende organisaties die dit doen. Ze helpen bijvoorbeeld bomen planten of zorgen ervoor dat er minder broeikasgassen worden uitgestoten door het verminderen van de uitstoot van andere bedrijven. Dit kost je wel wat geld, maar het is wel een manier om ervoor te zorgen dat je uitstoot niet toeneemt. Iets wat je zelf zou kunnen doen is het nemen van een ecologische tuin bijvoorbeeld. Het onderstaande plaatje van milieu centraal geeft een goed overzicht van de organisaties die je kunnen helpen met het compenseren van je uitstoot.