Hoe je je huis duurzaam kunt verwarmen zonder gas

Hoe je je huis duurzaam kunt verwarmen zonder gas

Warmte is iets waar we allemaal dagelijks gebruik van maken. Het is iets wat ons huis aangenaam maakt en ons lichaam comfortabel houdt. Maar vaak denken we niet na over waar die warmte vandaan komt of hoe we die warmte kunnen verkrijgen zonder gas te gebruiken. Met de huidige gasprijzen is het, naast duurzaamheid alleen, een stuk interessanter geworden om je huis te verwarmen zonder gas te gebruiken. Zo kun je (hopelijk) wat geld besparen op je energierekening.

Je huis verwarmen met zonne-energie.

Een manier om je huis duurzaam te verwarmen zonder gas te gebruiken, is door middel van zonne-energie. Dit kan je doen door het nemen van een elektrische kachel die je daarna de stroom voedt door middel van zonnepanelen op het dak, of door het gebruik van een aanbieder van groene stroom zoals green choice. Op deze manier verwarm je je huis op een duurzame manier, zonder gebruik te maken van gas. Je drukt de prijs van de elektriciteit door het gebruik van de zonnepanelen. Een perfecte combinatie die goed is voor het milieu die je, zeker op lange termijn, ook een hoop geld zal besparen. Zonnepanelen kunnen tegenwoordig ook worden gehuurd waardoor ze direct winstgevend zijn voor je.

Als jij zelf zonnepanelen wilt, raad ik aan om eens een kijkje te nemen bij deze website. Je kunt bij hun geheel gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen. Kijken kan dus geen kwaad.
Je kunt zonnepanelen ook eenvoudig per stuk bestellen, bijvoorbeeld hier bij bol.com.

Zonne energie

Je huis verwarmen met een warmtepomp

Een andere manier om je huis duurzaam te verwarmen zonder gas te gebruiken, is met een warmtepomp. De consumentenbond legt goed uit hoe een warmtepomp werkt. Je hebt verschillende soorten warmtepompen, zo heb je de lucht-, bodem- en water warmtepomp. Er is wel een groot verschil in de prijs om een warmtepomp aan te schaffen. Zo is de prijs van een water warmtepomp gemiddeld € 8000,- en kan oplopen tot wel € 20.000,-. Een groot verschil met een lucht warmtepomp die je al aanschaft voor € 3000,-. Voor de prijs hoef je het niet te laten, een warmtepomp is namelijk een duurzame en slimme investering die zichzelf terugverdient. Dit komt doordat je huis sneller opwarmt, je minder stookt en daarmee ook nog het milieu ontziet. Al met al zijn er meer voordelen dan nadelen om voor een warmtepomp te kiezen. Omdat een warmtepomp werkt op stroom kan ook hier het aanschaffen van zonnepanelen helpen om nog beter, efficiënter en milieuvriendelijker en duurzamer te zijn. je verwarmt je huis zo op de meest duurzame manier en op een manier die zichzelf uiteindelijk terugverdient waardoor je op termijn ook nog geld over hebt voor andere dingen.

2 soorten warmtepompen

Er zijn 2 verschillende soorten warmtepompen. Een volledige warmtepomp en een hybride warmtepomp. Beide hebben zo hun eigen voordelen en nadelen. Zo is een volledige warmtepomp efficiënter dan een hybride warmtepomp. Dit komt omdat een volledige warmtepomp alle warmte die het nodig heeft uit de lucht of het water haalt. Een hybride warmtepomp haalt de warmte uit de lucht maar gebruikt ook een CV ketel waardoor er nog steeds gas verbruikt gaat worden. Is een combinatie van beide toch beter voor jou?

Infraroodkachels en infraroodpanelen

Infraroodpanelen, ook wel infraroodkachels genoemd, zijn een manier om je huis te verwarmen zonder gas te gebruiken. Dit zijn dunne panelen die je aan de muur of het plafond kunt bevestigen. Ze werken op stroom en hebben een aantal mooie voordelen. Om te beginnen zijn ze heel erg energiezuinig en zullen ze dus niet heel erg veel stroom verbruiken. Een ander groot voordeel van deze panelen is dat ze heel erg snel de kamer opwarmen. Dit komt omdat een normale verwarming de lucht in huis opwarmt terwijl een infraroodverwarming stralingswarmte gebruikt wat vergelijkbaar is met wat je voelt als je in de zon zit, zelfs in de winter voelt dit lekker aan terwijl de temperatuur laag is. Dit zorgt er echter wel voor dat infraroodverwarming voornamelijk lekker is als je echt in de straling zit. Hierdoor is een infraroodverwarming vaak geen goede optie om het hele huis te verwarmen. Omdat je de warmte van een infraroodverwarming vaak tot ongeveer 3 meter voelt is het wel een perfect oplossing voor een kleine(re) kamer zoals bijvoorbeeld een slaapkamer of een werkkamer. In de woonkamer kan het ook, maar dan heb je misschien meerdere infraroodpanelen nodig. Dat kan prima werken als je meestal op dezelfde plek zit, maar als je dan naar een ander gedeelte in de woonkamer gaat zal je daar waarschijnlijk een andere infraroodkachel neer moeten zetten om ook dat stukje op te warmen. Als je een infraroodkachel hebt met een korte opwarmtijd kan dit alsnog een goede oplossing zijn. Een infraroodkachel is wel een van de zuinigste manieren om te verwarmen en dus een van de beste milieuvriendelijke opties om te verwarmen en ik kan het dan ook zeker aanraden, ondanks de nadelen. Omdat infraroodkachels op stroom werken is ook hier het gebruik van zonnepanelen aan te raden.

Je kunt infraroodkachels bijvoorbeeld hier bestellen bij de blokker, of hier bij O2health. Naast infrarood kachels bestaan er ook infrarood warmte lampen waar je lekker onder kunt zitten. Deze kan je bijvoorbeeld hier bestellen.

koud in de winter, toch warm met infrarood warmte

Een warmtenet

Wat is een warmtenet? Een warmtenet is een kabelsysteem waarmee je je huis kunt verwarmen. Dit systeem haalt de warmte uit de grond, het water of de lucht en geeft deze warmte dan weer door aan je huis. Op deze manier kun je op een duurzame manier je huis verwarmen zonder gas te gebruiken. Wel moet je er rekening mee houden dat het aanleggen van een warmtenet vrij duur kan zijn. Een warmtenet wordt gebruikt om een blok huizen te verwarmen en wordt ook wel een stadsverwarming of een blokverwarming genoemd. In elke woning aangesloten op een warmtenet staat een zogenoemd afleverset die de warmte weer verdeeld over jouw woning. Het nadeel is dus dat je dit niet alleen kunt doen en ook andere huizen/buren nodig hebt om dit voor elkaar te krijgen. Hierdoor is op dit moment ook maar zo’n 6 procent van alle huizen in Nederland aangesloten op een warmtenet. Let wel op, een warmtenet is niet ALTIJD duurzaam. Het warmtenet zelf moet namelijk zelf alsnog gebruik maken van duurzame bronnen, zoals de warmte van de aarde, om als duurzaam gezien te worden. Dit is niet altijd het geval. Wel is het sowieso al een heel stuk duurzamer dan het niet gebruiken van een warmtenet. Een warmtenet zorgt gemiddeld namelijk al voor 60% minder uitstoot dan een cv ketel op aardas volgens milieu centraal. Als Nederland aardgasvrij wil worden zullen warmtenetten zeker nodig zijn om dit voor elkaar te gaan krijgen en ze kunnen zeker een goede eerste stap zijn.

Houtkachels en Pellet kachels

Voor de volledigheid moet ik houtkachels en pellet kachels hier ook bij zetten, je gebruikt hier namelijk ook geen gas bij. Maar erg duurzaam is het niet. Ik heb hier al een uitgebreider artikel over geschreven dus ik zou aanraden die even te lezen als je dit overweegt. Maar in het kort, erg duurzaam is het niet en het is ook niet zo goedkoop als veel mensen denken, daarnaast is het ook niet heel erg gezond voor jouw zelf en voor de buitenlucht en dus al je buren. Ik zou een houtkachel of pellet kachel dan ook zeker niet aanraden als alternatief voor gas. Mocht je toch kiezen voor een hout of pellet kachel zorg er dan voor dat hij een erg goede filter heeft, zo verlaag je de impact op het milieu en zorg je voor minder overlast bij buren. Zorg er ook voor dat je de stookwijzer goed volgt om dezelfde redenen.

Isoleren

Oke, ja, het isoleren van je huis is natuurlijk technisch gezien geen manier om je huis op te warmen. MAAR, ik wilde het toch benoemen omdat het wel een heel belangrijk onderdeel is van het verwarmen en warmhouden van een huis, zeker op een duurzame manier. Het isoleren van je huis zorgt er voor dat je vele malen minder hoeft te stoken. Als je je huis goed isoleert verdien je de kosten van het isoleren dan ook snel terug. Op die manier kun je dus duurzaam je huis verwarmen omdat je minder gas of stroom gaat verbruiken. Buiten het feit dat je hierdoor duurzamer bezig bent is het ook nog eens financieel heel erg interessant. Isoleren is dus ontzettend belangrijk en zeker de moeite waard. Als je huis niet geïsoleerd is of niet goed geïsoleerd is zou ik je aanraden dat zo snel mogelijk alsnog te gaan doen. Hoe je kunt isoleren hangt natuurlijk van je huis af en je kan isoleren vanaf het dak tot aan de vloer. Belangrijk is wel dat je goed uitzoekt hoe je het beste je huis kunt isoleren. Je kunt bij de overheid subsidie aanvragen om je huis te isoleren. Hierdoor worden de kosten ook lager en verdien je het dus sneller terug. Isoleren is niet alleen belangrijk als je gebruik maakt van een normale CV, sterker nog, als je een volledige warmtepomp gebruikt is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is, is dat niet zo dan kan de warmtepomp je huis misschien niet warm genoeg houden. Isoleren is dan ook een erg belangrijke, en misschien we de belangrijkste, stap naar een duurzaam verwarmt huis zonder gas.

Een huis duurzaam verwarmen zonder gas is dus zeker mogelijk. Je hebt verschillende opties en er zit vast wel iets tussen wat je interessant vindt of wat bij je huis en situatie past. Zelf vind ik persoonlijk warmtepompen of een warmtenet het interessantst en duurzaamst, maar er is meer dan genoeg keuze. Infraroodpanelen kan ook een hele interessante optie zijn, zeker als je bijvoorbeeld een slaapkamer wilt verwarmen en niet de hele woning. Het is belangrijk om altijd goed de verschillende opties te vergelijken en te kijken wat het best bij jou en je huis past. Op die manier weet je zeker dat je de beste keuze maakt en dat je geen spijt krijgt van een dure aanschaf. Isoleren is sowieso erg belangrijk en zeker de moeite waard. Hoe beter je huis geïsoleerd is hoe minder je hoeft te stoken en hoe duurzamer je dus bezig bent. Hopelijk heb je wat aan dit artikel en kan je nog wat interessante opties vinden om duurzaam je huis te verwarmen zonder gas.

Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt.,

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Refurbished producten kopen? Dat kan je hier doen bij Remarkt.nl
Refurbished producten zijn eigenlijk 2ehand producten die weer als nieuw worden gemaakt en net zo goed zijn als de nieuwe variant hierop. Je krijg hier ook gewoon garantie op. Doordat de materialen opnieuw worden gebruikt zijn refurbished producten (vaak) goedkoper en veel beter voor het milieu.

Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Biologische voeding. Eten is altijd duurzaam op het moment dat het biologisch is, dit komt omdat biologisch een beschermde term is. Je kunt dus gewoon de duurzame varianten kopen van eten dat je toch al wilde hebben in de supermarkt. Maar ik raad je ook zeker aan om eens op deze website te kijken. Hier worden namelijk heel veel biologische alternatieven verkocht van producten die je misschien regelmatig koopt, of wilt proberen. Al hun producten zijn naast milieuvriendelijk ook nog eens fair trade en dus goed voor de boeren.

Duurzame huidverzorgingsproducten: Veel van huidverzorgingsproducten zijn chemisch en niet echt goed voor het milieu. Duurzame alternatieven van deze huidverzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld biologische deodorant, make up, shampoo en nog veel meer. Dit kunt je kopen op dezelfde site als voor de biologische voeding hier, 

Duurzame lifestyle producten voor in huis: Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologisch geproduceerde kussens, rietjes, snijplanken kommen of drinkflessen. Ook deze kan je weer kopen op diezelfde website, namelijk hier. Daarom zeg ik, echt een aanrader om deze website een keer goed door te lopen zodat je kunt zien wat je allemaal kunt gebruiken om zelf op een eenvoudige manier duurzamer te kunnen leven.