Zijn zonnepanelen duurzaam en ecologisch?

Zijn zonnepanelen duurzaam en ecologisch?

Ik zie de laatste tijd steeds meer huizen met zonnepanalen. Ook heb ik mensen horen beweren dat zonnepanelen helemaal niet zo duurzaam zijn. Hierdoor ben ik me af gaan vragen of zonnepanelen nu wel duurzaam en ecologisch zijn, of dat ze toch meer schade aanbrengen dan we denken. De vraag is dus: zijn zonnepanelen echt duurzaam en ecologisch? Ik ben hiervoor op onderzoek uitgegaan en ben tot de volgende conclusie gekomen.

Ja zonnepanelen zijn echt duurzaam en ecologisch. Zonne-energie zelf is 100% duurzaam en ecologisch. De productie van een zonnepaneel genereert wel co2 maar tegenwoordig is die energie door het zonnepaneel al binnen 2 jaar terugverdient. Omdat een zonnepaneel 25 jaar mee gaat zijn zonepanelen zeker duurzaam en ecologisch.

Hieronder zal ik verder en uitgebreider antwoord geven op deze vraag en er dieper op in te gaan door andere vragen te beantwoorden die bij mij opkwamen na tijdens onderzoeken van de vraag.

Is zonne-energie duurzaam en ecologisch?

Om te kunnen achterhalen of zonnepanelen echt duurzaam en ecologisch zijn wilde ik eerst onderzoeken of zonne-energie duurzaam was. Als dit namelijk niet het geval is hebben we meteen een duidelijk antwoord. Tijdens het zoeken kwam ik veel terecht op commerciële website die zonnepanelen verkochten. Hoewel de informatie kan kloppen heb ik verder gezocht omdat ik wil lezen van partijen die er geen commercieel voordeel uit halen. Na lang zoeken kreeg ik een goed antwoord op de vraag is zonne-energie echt duurzaam en ecologisch.

Zonne-energie komt van de zon. De zon is een onuitputtelijke bron van energie. Zo lang de zon blijft bestaan blijft hij energie genereren. Daarnaast is zonne-energie niet vervuilend voor het milieu. Dit betekent dus dat zonne-energie zowel duurzaam als ecologisch is.

Zonne-energie is dus duidelijk duurzaam en ecologisch en er is geen reden om te denken dat dit niet zo is. De vragen die mensen hebben over de duurzaamheid gaat ook meer over de panelen dan over zonne-energie zelf en dus is dit he volgende wat we gaan behandelen.

Hoe duurzaam en ecologisch zijn zonnepanelen?

De volgende stap is om te bepalen hoe duurzaam zonnepanelen precies zijn. Dit is lastiger dan het bepalen van de duurzaamheid van zonne-energie omdat je bij zonnepanelen ook de productie van de zonnepanelen mee moet nemen om dit te bepalen. Hierdoor heb ik dit ook opgesplitst in meerdere stukjes, maar hieronder een kort antwoord op de vraag: hoe duurzaam en ecologisch zijn zonnepanelen.

De productie van zonnepanelen kost Co2. Hoewel dit niet goed is voor het milieu wordt deze Co2 door het gebruik van de zonnepanelen binnen 2 jaar terugverdient. Omdat zonnepanelen 25 jaar meegaan is het dus een hele goede, duurzame en ecologische oplossing.

Waarom zijn zonnepanelen zo duurzaam?

Het antwoord hierop is redelijk eenvoudig na het antwoord op de vraag of zonne-energie duurzaam was. Zonne-energie is namelijk duurzaam, zonnepanelen wekken zonne-energie op dus dragen zonnepanelen bij aan de duurzaamheid en ecologie.

Zonnepanalen zijn duurzaam en ecologisch omdat ze de energie van de zon gebruiken om stroom op te wekken. De zonnepanelen hebben hier verder niets voor nodig en dus op het moment dat de zonnepanelen op het dak liggen wordt er alleen maar 100% groene stroom gegenereerd door het zonnepaneel.

Zonnepalen hebben als ze eenmaal op het dak liggen alleen de zon nodig om groene stroom op te wekken. Als je ook nog een waterpomp aansluit op je zonnepanelen dan kan je zelfs ook besparen op je gasverbruik en omdat er op dit moment geen stoffen of co2 vrijkomt is alle energie die ze opwekken dus 100% duurzaam.

Waarom zijn zonnepanelen niet duurzaam?

Dat zonnepanelen niet duurzaam waren werd echt in leven geroepen door een documentaire op YouTube van Michael Moore. Die ik hieronder straks zal delen.

Waar het in het kort op neerkomt is dat Michael en anderen zeggen dat de productie van zonnepanelen schadelijker zouden zijn voor het milieu en meer co2 zouden produceren dan dat de zonnepanelen zelf zouden besparen.

Dit zou dus inhouden dat de energie die een zonnepaneel opwekt op zichzelf wel duurzaam is, maar dat de productie van een zonnepaneel zo slecht is voor het milieu dat een zonnepaneel uiteindelijk slechter is voor het milieu dan de positieve impact op die het zonnepaneel later heeft als het op het dak ligt. De grootste vraag die bij mij hierbij naar boven kwam was hoe duurzaam is de productie van zonnepanelen nu echt?

Hieronder staat de documentaire van Michael Moore voor degene die hier interesse in hebben.

Hoe duurzaam is de productie van zonnepanelen?

Hoe duurzaam de productie van een zonnepaneel is, is heel erg lastig te bepalen. Ik kan hier dan ook helaas geen definitief antwoord op geven. Dit komt omdat het afhankelijk is van erg veel verschillende factoren. Wel is het echter zo dat de productie van zonnepanelen niet 100% duurzaam en ecologisch kan. Dit komt door de materialen die gebruikt worden in het zonnepaneel en door de energie die gebruikt moet worden om een zonnepaneel te kunnen maken. Hierdoor komt onder andere co2 de lucht in. De kritiek op de productie van zonnepanelen lijkt dus wel terecht te zijn. Dit is echter niet het geval. De AVRO tros is hier begin 2020 ook in gedoken. Hierin wordt verwezen naar een onderzoek van Wilfried van Sark, hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit Utrecht, uit 2016. Uit dat onderzoek is gebleken dat de terugverdientijd van de co2 productie van een zonnepaneel ongeveer 2 jaar is. Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee waardoor je 12,5 keer zo veel co2 bespaard als dat er gebruik wordt om het zonnepaneel te produceren. Verder werd ook nog duidelijk dat sinds 2011 of 2012 het verbruik van co2 wereldwijd omlaaggaat door het gebruik van zonnepanelen. Dit onderzoek is inmiddels al zo’n 6 jaar geleden en aangezien de ontwikkeling van zonnepanelen doorgaat zal dit op dit moment nog positiever zijn en de verwachting is dus dat zonnepanelen in de toekomst alleen nog maar beter worden en de terugverdientijd, zowel in geld als in co2, alleen maar korter wordt.

Zijn zonnepanelen milieuvriendelijk?

Dus om de uiteindelijke vraag te beantwoorden, zijn zonnepanelen duurzaam en ecologisch en dus eigenlijk te bepalen of zonnepanelen milieuvriendelijk zijn.

Zonnepanelen zijn heel erg goed voor het milieu. Zonnepanelen brengen 100% groene stroom en de nadelen die de productie van zonnepanelen brengen zijn door het gebruik van zonnepanelen al snel opgelost. Hierdoor is het aanschaffen van zonnepanelen een goede milieuvriendelijke optie.

Zonnepanelen zijn dus zeker milieuvriendelijk en een goede optie om jouw ecologische voetafdruk te verlagen. Dit zorgt ervoor dat jij beter zorgt voor het milieu en dus een beter ecologisch leven leidt.

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt. Wil je de volledige lijst zien? Klik dan hier.
Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Refurbished producten kopen? Dat kan je hier doen bij Remarkt.nl
Refurbished producten zijn eigenlijk 2ehand producten die weer als nieuw worden gemaakt en net zo goed zijn als de nieuwe variant hierop. Je krijg hier ook gewoon garantie op. Doordat de materialen opnieuw worden gebruikt zijn refurbished producten (vaak) goedkoper en veel beter voor het milieu.

Verticaal tuinieren: Verticaal tuinieren is een innovatieve en ruimtebesparende manier van groen creëren. Het bevordert biodiversiteit, verbetert de luchtkwaliteit en fungeert als natuurlijke isolatie. Daarnaast helpt het bij waterbeheer door regenwater op te vangen en te zuiveren. Het is een waardevolle bijdrage aan een milieuvriendelijkere leefomgeving en ideaal als je geen hele grote tuin hebt. Zelf een verticale tuin aanleggen? Kijk eens op mijnverticaletuin.nl

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links wat betekend dat ik een commissie krijg als jij via deze link iets koopt. Dit kost jou niets extra’s en zorgt er voor dat ik deze website kan blijven runnen.

Geef een reactie