Hoe milieuvriendelijk is een elektrische auto?

Hoe milieuvriendelijk is een elektrische auto?

Het klimaat wordt warmt steeds verder op. Dit heeft allerlei gevolgen zoals: extremere weersomstandigheden, lager waterniveau en het doodgaan van planten- en diersoorten. De mens is hier grotendeels verantwoordelijk voor, door bijvoorbeeld veel te vliegen, te veel vlees te eten en te weinig aandacht te besteden aan het recycleren. Wanneer we onze levensstijl niet veranderen, zal de aarde steeds verder verwoest worden en zullen er nog meer natuurrampen gebeuren. Elektrische auto’s zijn een manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar hoe milieuvriendelijk zijn elektrische auto’s nu eigenlijk?

Waarom zijn elektrische auto’s goed voor het milieu?

Elektrische auto’s zijn goed voor het milieu, omdat ze geen uitlaat hebben met schadelijke stoffen. Ze produceren geen CO2, stikstofdioxide of fijnstof. Dit is heel erg belangrijk, omdat deze stoffen schadelijk zijn voor onze gezondheid en bijdragen aan de opwarming van de aarde. Elektrische auto’s zijn dus een stuk schoner dan benzine- of dieselauto’s.

Elektrische auto milieu voordelen

Elektrische auto’s hebben veel milieuvoordelen. Ten eerste hebben ze geen uitstoot. Dit betekent dat ze geen CO2, stikstofdioxide of fijnstof produceren. Dit is heel erg belangrijk, omdat deze stoffen schadelijk zijn voor onze gezondheid en bijdragen aan de opwarming van de aarde. Daarnaast zijn elektrische auto’s ook zuiniger in gebruik. Ze verbruiken minder energie dan benzine- of dieselauto’s. Dit komt omdat ze een efficiëntere motor hebben. Elektrische auto’s zijn dus beter voor het milieu. Daarnaast kost de energie die een elektrische auto gebruikt ook een stuk minder dan de energie die een benzine of diesel auto gebruikt. Dit komt omdat elektriciteit een stuk goedkoper is dan benzine of diesel. Elektrische auto’s zijn dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens goedkoper in gebruik! Hierdoor verdien je een gedeelte van de aankoop van je elektrische auto eigenlijk terug.

Elektrische auto milieu nadelen

Elektrische auto’s zijn niet perfect. Ze hebben ook nadelen. Ten eerste zijn ze afhankelijk van het elektriciteitsnet. Als er een storing is in het elektriciteitsnet, kunnen elektrische auto’s niet worden opgeladen. Benzine- of dieselauto’s kunnen dan wel gewoon rijden. Ten tweede zijn elektrische auto’s duurder in aanschaf. Dit komt omdat ze nog steeds nieuw zijn en niet zo veel mensen ze hebben. Dit maakt ze relatief duur. Op termijn zullen ze echter steeds goedkoper worden, omdat er steeds meer mensen elektrische auto’s zullen aanschaffen. Op dit moment zijn er subsidies voor elektrische auto’s, waardoor ze in feite weer een stuk goedkoper zijn worden. Elektrische auto’s zijn dus nog niet perfect, maar ze zijn wel een stuk beter voor het milieu dan benzine- of dieselauto’s.

Elektrische auto milieuvervuiling

Elektrische auto’s produceren geen CO2, stikstofdioxide of fijnstof. Dit is heel erg belangrijk, omdat deze stoffen schadelijk zijn voor onze gezondheid en bijdragen aan de opwarming van de aarde. Toch vervuilt het rijden in een elektrische auto alsnog het milieu. Je zou zeggen, hoe kan dit dan. Dit komt omdat de opgewekte stroom alsnog wat slechte stoffen, zoals CO2 genereert op het moment dat de stroom wordt opgewekt. Dit kun je enorm verlagen door het gebruiken van groene stroom en het (laten) aanleggen van zonnepanelen. Het zal nooit helemaal 0 worden waardoor minder auto rijden altijd een goede optie is om het milieu verder te helpen, maar een elektrische auto is nog altijd een heel stuk minder vervuilend dan een “normale” benzine of diesel auto, zo’n 60% minder zelfs.

Elektrische auto’s helpen het milieu, maar zijn niet perfect. Ze produceren geen CO2, stikstofdioxide of fijnstof, maar ze vervuilden het milieu alsnog door elektriciteit op te wekken. Dit kan verlagen door groene stroom te gebruiken of zonnepanelen te laten aanleggen. Op dit moment zijn er subsidies voor elektrische auto’s, waardoor ze weer minder duur zijn dan je denkt. Elektrische auto’s helpen het milieu, maar minder auto rijden is nog altijd een goede optie om nog beter voor het milieu te zorgen en je ecologische voetafdruk nog verder te verlagen.

Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt. Wil je de volledige lijst zien? Klik dan hier.
Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Refurbished producten kopen? Dat kan je hier doen bij Remarkt.nl
Refurbished producten zijn eigenlijk 2ehand producten die weer als nieuw worden gemaakt en net zo goed zijn als de nieuwe variant hierop. Je krijg hier ook gewoon garantie op. Doordat de materialen opnieuw worden gebruikt zijn refurbished producten (vaak) goedkoper en veel beter voor het milieu.

Verticaal tuinieren: Verticaal tuinieren is een innovatieve en ruimtebesparende manier van groen creëren. Het bevordert biodiversiteit, verbetert de luchtkwaliteit en fungeert als natuurlijke isolatie. Daarnaast helpt het bij waterbeheer door regenwater op te vangen en te zuiveren. Het is een waardevolle bijdrage aan een milieuvriendelijkere leefomgeving en ideaal als je geen hele grote tuin hebt. Zelf een verticale tuin aanleggen? Kijk eens op mijnverticaletuin.nl

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links wat betekend dat ik een commissie krijg als jij via deze link iets koopt. Dit kost jou niets extra’s en zorgt er voor dat ik deze website kan blijven runnen.