Wat is duurzaam reizen?

Duurzaam reizen vliegtuig

Duurzaam reizen wordt steeds populairder. Het is een manier van reizen waarbij je rekening houdt met de impact die je reis heeft op het milieu en de plaatselijke bevolking. Er zijn verschillende manieren om duurzaam te reizen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over duurzaam reizen, zoals welke vervoersmiddelen duurzaam zijn, welke bestemmingen duurzaam zijn en hoe je je reis zo duurzaam mogelijk kunt maken.

Wat is duurzaam reizen?

Duurzaam reizen is een manier van reizen waarbij je bewust bent van de impact die je reis heeft op het milieu en de plaatselijke bevolking. Duurzaam reizen gaat dus over meer dan alleen de CO₂-uitstoot. Het gaat om de hele reiscyclus, van het boeken van je vliegticket tot het verlaten van je hotelkamer. Duurzaam reizen is ook een manier om de wereld te zien door de ogen van de lokale bevolking. Dit betekent dat je je ook op je bestemming afvraagt hoe je je zo zo duurzaam mogelijk kunt gedragen. Duurzaam reizen is een manier om de wereld bewuster te zien en tegelijkertijd de wereld een beetje beter te maken.

Waarom duurzaam reizen?

Duurzaam reizen is belangrijk omdat het een positieve impact kan hebben op het milieu en de plaatselijke bevolking. Door bewust te kiezen voor duurzame opties tijdens je reis, stimuleer je bedrijven die werken aan een duurzame toekomst. Ook geef je zo het signaal aan de reisindustrie dat er vraag is naar duurzame reizen. Zo zorg je er niet alleen voor dat jij duurzaam reist, maar help je ook mee aan een toekomst waarbij duurzame reizen belangrijker worden gemaakt en prioriteit krijgen binnen reisorganisaties. Op deze manier zullen ook mensen die hier minder mee bezig zijn onbewust vaker duurzamer gaan reizen. Uiteraard kan jij niet in je eentje de hele reisindustrie veranderen, maar elke duurzame reiziger maakt wel een verschil en hoe meer er zijn, hoe groter het effect zal zijn en hoe eerder er iets veranderd in een van de grootste markten ter wereld. Reizen is iets wat we allemaal doen en waar iedereen plezier uit haalt. Het is daarom belangrijk dat we ook duurzaam blijven reizen en ons duurzaam gedragen op onze reis, zodat we ook in de toekomst kunnen genieten van mooie bestemmingen en het natuurlijke en culturele erfgoed van deze bestemmingen kunnen blijven bewonderen.

Welke vervoersmiddelen zijn duurzaam?

Vliegen is het vervoersmiddel dat het meeste impact heeft op het milieu. Als je kunt, is het dus beter om te kiezen voor een ander vervoersmiddel. Treinreizen zijn een goede optie, omdat treinen minder CO₂ uitstoten dan vliegtuigen. Ook busreizen zijn duurzamer dan vliegen, maar er zijn grote verschillen tussen busmaatschappijen. Kies bij voorkeur voor een busmaatschappij die gebruik maakt van hernieuwbare energie, zoals elektriciteit. Reizen per boot is ook een optie, maar let er wel op dat veel boten runnen op aardolie. Kies bij voorkeur voor een boot die op of waterstof draait.

Welke bestemmingen zijn duurzaam?

Als je kiest voor een duurzame bestemming, kies je voor een bestemming waar de lokale bevolking baat heeft bij toerisme. Een duurzame bestemming is bijvoorbeeld een bestemming waar de toeristenindustrie lokale ondernemers stimuleert in plaats van ze te verdringen. Ook is het belangrijk dat een duurzame bestemming zorgt voor behoud van de natuurlijke omgeving en cultuur. Denk bijvoorbeeld aan een bestemming waar er gebruik gemaakt wordt van hernieuwbare energie, of waar er gewerkt wordt aan het behoud van het cultuurgoed.

Hoe maak ik mijn reis zo duurzaam mogelijk?

Er zijn verschillende manieren waarop je je reis zo duurzaam mogelijk kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vervoersmiddel dat minder impact heeft op het milieu, zoals de trein of de bus. Ook kun je kiezen voor een verblijf in een eco-lodge of een duurzaam hotel. Dit zijn hotels die zorg dragen voor een minimale impact op het milieu. Ook kun je kiezen voor een toer die is georganiseerd door een duurzame tourmaatschappij. Zo weet je zeker dat je geld uitgeeft aan een bedrijf dat werkt aan een duurzame toekomst. Je kunt bij het bedrijf waar je je reis boekt ook vragen naar duurzame opties. Zo weet je zeker dat je geld uitgeeft aan een bedrijf dat werkt aan een duurzame toekomst.

Tips om duurzamer te kunnen reizen

– Kies voor een vervoersmiddel met minder impact op het milieu, zoals de bus of de trein.

– Kies voor een duurzaam verblijf, zoals een eco-lodge of een duurzaam hotel.

– Vraag bij het bedrijf waar je je reis boekt naar duurzame opties.

– Wees bewust van je eigen impact tijdens je reis en probeer deze zo klein mogelijk te maken.

– Stimuleer bedrijven die werken aan een duurzame toekomst door voor duurzame opties te kiezen.

– Informeer je vooraf goed over je bestemming en kies voor een bestemming waar je een positieve impact kunt hebben.

Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt.,

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Biologische voeding. Eten is altijd duurzaam op het moment dat het biologisch is, dit komt omdat biologisch een beschermde term is. Je kunt dus gewoon de duurzame varianten kopen van eten dat je toch al wilde hebben in de supermarkt. Maar ik raad je ook zeker aan om eens op deze website te kijken. Hier worden namelijk heel veel biologische alternatieven verkocht van producten die je misschien regelmatig koopt, of wilt proberen. Al hun producten zijn naast milieuvriendelijk ook nog eens fair trade en dus goed voor de boeren.

Duurzame huidverzorgingsproducten: Veel van huidverzorgingsproducten zijn chemisch en niet echt goed voor het milieu. Duurzame alternatieven van deze huidverzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld biologische deodorant, make up, shampoo en nog veel meer. Dit kunt je kopen op dezelfde site als voor de biologische voeding hier, 

Duurzame lifestyle producten voor in huis: Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologisch geproduceerde kussens, rietjes, snijplanken kommen of drinkflessen. Ook deze kan je weer kopen op diezelfde website, namelijk hier. Daarom zeg ik, echt een aanrader om deze website een keer goed door te lopen zodat je kunt zien wat je allemaal kunt gebruiken om zelf op een eenvoudige manier duurzamer te kunnen leven.