Is bamboe duurzamer dan hout

Bamboe duurzamer dan hout

Bamboe is een populair materiaal voor meubels en andere bouwwerken. Sommige mensen zeggen dat het duurzamer is dan hout, omdat bamboe sneller groeit en minder water nodig heeft. Maar is dit wel zo? Weet je wat de voordelen van bamboe zijn en waarom het duurzamer kan zijn dan hout?

Het korte antwoord is: ja, bamboe is zeker duurzamer dan hout. In sommige opzichten is bamboe zelfs veel duurzamer dan hout. Bamboe groeit bijvoorbeeld veel sneller dan hout en gebruikt tijdens de groei minder water, waardoor er minder bomen hoeven te worden gekapt om hetzelfde materiaal te verkrijgen.

Waarom is bamboe duurzamer dan hout?

Bamboe is duurzamer dan hout doordat bamboe sneller groeit en minder water gebruikt. Dit komt doordat bamboestengels een unieke structuur hebben die sterk en elastisch is. Bovendien kunnen ze meerdere keren per jaar geoogst worden, waardoor er geen bomen hoeven te worden gekapt voor bamboe producten. Bamboe is ook veel sterker dan hout, wat betekent dat het langer meegaat.

Bamboe produceert door de snelle groei zo’n 30-35% procent meer zuurstof dan bomen, daarnaast neemt het ook ruim 2 keer zo veel CO2 op. Dit komt doordat bamboe vele malen sneller groeit dan hout. Bamboe zorgt hierdoor dus voor een betere luchtkwaliteit wat beter is voor het milieu.  Bamboe is dus in alle opzichten duurzamer dan hout, zowel voor de mens als voor het milieu. 

Is hout ook duurzaam?

Hout is ook duurzaam, hout is een natuurlijk materiaal dat biologisch afbreekbaar is, daarnaast groeit een boom in vergelijking met fossiele, niet duurzame brandstoffen veel sneller. Een boom kan al worden gekapt en gebruikt als grondstof na tientallen jaren terwijl een grondstof als gas of olie eeuwen nodig hebben om te ontwikkelen.

Bamboe is echter wel de duurzamere oplossing dan hout, hout is namelijk een niet-hernieuwbare bron omdat bomen veel langzamer groeien dan bamboestengels. Bamboestengels kunnen zoals hierboven al genoemd meerdere keren per jaar geoogst worden, waardoor bamboe een veel duurzamere bron is. 

In welke gevallen is bamboe duurzamer dan hout?

Bamboe is een zeer veelzijdig materiaal, waardoor het in veel verschillende toepassingen kan worden gebruikt. Het is bijvoorbeeld een uitstekend materiaal voor vloeren, meubels, wanden en daken. Het is ook een populair materiaal voor tuinhuisjes en andere bouwwerken. Bamboe is een uitstekend alternatief voor hout in deze toepassingen, omdat het veel sterker is dan hout en daardoor minder onderhoud vraagt. Ook zijn er steeds meer gebruiksvoorwerpen die worden gemaakt van bamboe, zo heb ik zelf bijvoorbeeld mokken en bakken/schaaltjes van bamboe waar ik mijn yoghurt uit eet. Bamboe wordt tegenwoordig zelfs gebruikt om papier mee te maken wat zoals je begrijpt dan ook betere oplossing is dan het gebruik van hout voor papier. 

Na het kappen van bomen kan het vele jaren duren voordat ze weer zijn terug gegroeid. Zelfs als je dus milieuvriendelijk en gecertificeerd hout koopt duurt het herstel hiervan jaren. Bij bamboe is dit niet het geval, na het oogsten van bamboe is het materiaal na een aantal weken alweer aan het groeien. Dit maakt het vele malen duurzamer dan hout, zeker als je dus het hierboven genoemde meeneemt waarbij het groeiende bamboe de lucht beter filtert.  

Is bamboe duurzamer dan hout? Het antwoord is heel duidelijk ja! bamboe is namelijk niet alleen duurzamer maar ook vele malen sterker dan hout. Wat mij betreft is bamboe dan ook een van de beste oplossingen die er momenteel zijn als het gaat om duurzaamheid. Als je voor een product de keuze hebt tussen een product gemaakt met/van bamboe en een product zonder bamboe, ga dan zeker voor het product met bamboe. Op die manier kies je namelijk voor een beter product dat duurzamer is voor zowel jou als het milieu. De natuur zal je dankbaar zijn en wie weet help je hiermee wel mee om de wereld een beetje duurzamer te maken.

Producten gemaakt van bamboe.

Aangezien je dit artikel leest denk ik dat jij interesse hebt in het kopen van producten gemaakt van bamboe. Op deze pagina heb ik een hele lijst gemaakt die je kunt bekijken. Maar hieronder zal ik er ook in het kort een aantal neerzetten die je eens zou kunnen bekijken.

  1. Bamboe Ondergoed. Een duurzaam en comfortabel alternatief voor normaal ondergoed. Je kunt bamboe ondergoed hier kopen.
  2. Bamboe Tandenborstels. Een duurzaam en comfortabel alternatief voor normaal tandenborstels, 100% composteerbaar na gebruik. Je kunt tandenborstels van bamboe bijvoorbeeld hier bestellen.
  3. Servetten en zakdoekjes. Zakdoeken gemaakt van bamboe zijn hier te koop. Dit zijn zakdoeken die je lekker kunt gebruiken en een top alternatief zijn voor normale papieren zakdoeken.
  4. Bamboe meubels. Bamboe is een sterk materiaal en dus ook perfect voor binnen of buiten meubels. Je kunt meubels gemaakt van bamboe bijvoorbeeld hier bestellen bij de blokker.
  5. Klamboes van bamboe werken net zo goed als de normale klamboes, ze zijn net zo goed alleen duurzamer. Klamboes van bamboe zijn bijvoorbeeld hier te koop.
  6. Bamboe Zitzak. Ook zitzakken hebben een alternatief van bamboe. Een zitzak van bamboe is bijvoorbeeld hier te bestellen.
  7. Bamboe kleding. Kleding is een van de meest gekochte producten ter wereld. Door kleding te kopen van bamboe belast je het milieu vele malen minder. Kleding gemaakt van bamboe kan je bijvoorbeeld hier kopen.
  8. Schuttingen van bamboe. Bijna iedereen heeft een schutting in de tuin. Schuttingen van bamboe zijn een sterker en milieuvriendelijker alternatief voor een houten schutting. Een bamboe schutting kan je bijvoorbeeld hier kopen bij bol.com.