Is bamboe duurzamer dan hout

Bamboe duurzamer dan hout

Bamboe is een populair materiaal voor meubels en andere bouwwerken. Sommige mensen zeggen dat het duurzamer is dan hout, omdat bamboe sneller groeit en minder water nodig heeft. Maar is dit wel zo? Weet je wat de voordelen van bamboe zijn en waarom het duurzamer kan zijn dan hout?

Het korte antwoord is: ja, bamboe is zeker duurzamer dan hout. In sommige opzichten is bamboe zelfs veel duurzamer dan hout. Bamboe groeit bijvoorbeeld veel sneller dan hout en gebruikt tijdens de groei minder water, waardoor er minder bomen hoeven te worden gekapt om hetzelfde materiaal te verkrijgen.

Waarom is bamboe duurzamer dan hout?

Bamboe is duurzamer dan hout doordat bamboe sneller groeit en minder water gebruikt. Dit komt doordat bamboestengels een unieke structuur hebben die sterk en elastisch is. Bovendien kunnen ze meerdere keren per jaar geoogst worden, waardoor er geen bomen hoeven te worden gekapt voor bamboe producten. Bamboe is ook veel sterker dan hout, wat betekent dat het langer meegaat.

Bamboe produceert door de snelle groei zo’n 30-35% procent meer zuurstof dan bomen, daarnaast neemt het ook ruim 2 keer zo veel CO2 op. Dit komt doordat bamboe vele malen sneller groeit dan hout. Bamboe zorgt hierdoor dus voor een betere luchtkwaliteit wat beter is voor het milieu.  Bamboe is dus in alle opzichten duurzamer dan hout, zowel voor de mens als voor het milieu. 

Is hout ook duurzaam?

Hout is ook duurzaam, hout is een natuurlijk materiaal dat biologisch afbreekbaar is, daarnaast groeit een boom in vergelijking met fossiele, niet duurzame brandstoffen veel sneller. Een boom kan al worden gekapt en gebruikt als grondstof na tientallen jaren terwijl een grondstof als gas of olie eeuwen nodig hebben om te ontwikkelen.

Bamboe is echter wel de duurzamere oplossing dan hout, hout is namelijk een niet-hernieuwbare bron omdat bomen veel langzamer groeien dan bamboestengels. Bamboestengels kunnen zoals hierboven al genoemd meerdere keren per jaar geoogst worden, waardoor bamboe een veel duurzamere bron is. 

In welke gevallen is bamboe duurzamer dan hout?

Bamboe is een zeer veelzijdig materiaal, waardoor het in veel verschillende toepassingen kan worden gebruikt. Het is bijvoorbeeld een uitstekend materiaal voor vloeren, meubels, wanden en daken. Het is ook een populair materiaal voor tuinhuisjes en andere bouwwerken. Bamboe is een uitstekend alternatief voor hout in deze toepassingen, omdat het veel sterker is dan hout en daardoor minder onderhoud vraagt. Ook zijn er steeds meer gebruiksvoorwerpen die worden gemaakt van bamboe, zo heb ik zelf bijvoorbeeld mokken en bakken/schaaltjes van bamboe waar ik mijn yoghurt uit eet. Bamboe wordt tegenwoordig zelfs gebruikt om papier mee te maken wat zoals je begrijpt dan ook betere oplossing is dan het gebruik van hout voor papier. 

Na het kappen van bomen kan het vele jaren duren voordat ze weer zijn terug gegroeid. Zelfs als je dus milieuvriendelijk en gecertificeerd hout koopt duurt het herstel hiervan jaren. Bij bamboe is dit niet het geval, na het oogsten van bamboe is het materiaal na een aantal weken alweer aan het groeien. Dit maakt het vele malen duurzamer dan hout, zeker als je dus het hierboven genoemde meeneemt waarbij het groeiende bamboe de lucht beter filtert.  

Is bamboe duurzamer dan hout? Het antwoord is heel duidelijk ja! bamboe is namelijk niet alleen duurzamer maar ook vele malen sterker dan hout. Wat mij betreft is bamboe dan ook een van de beste oplossingen die er momenteel zijn als het gaat om duurzaamheid. Als je voor een product de keuze hebt tussen een product gemaakt met/van bamboe en een product zonder bamboe, ga dan zeker voor het product met bamboe. Op die manier kies je namelijk voor een beter product dat duurzamer is voor zowel jou als het milieu. De natuur zal je dankbaar zijn en wie weet help je hiermee wel mee om de wereld een beetje duurzamer te maken.

Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt.,

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen: In veel schoonmaak producten zitten stoffen die erg slecht zijn voor het milieu. Maar milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, die bijvoorbeeld hier te koop zijn, zijn een eenvoudige manier om milieuvriendelijker te gaan leven.

Biologische voeding. Eten is altijd duurzaam op het moment dat het biologisch is, dit komt omdat biologisch een beschermde term is. Je kunt dus gewoon de duurzame varianten kopen van eten dat je toch al wilde hebben in de supermarkt. Maar ik raad je ook zeker aan om eens op deze website te kijken. Hier worden namelijk heel veel biologische alternatieven verkocht van producten die je misschien regelmatig koopt, of wilt proberen. Al hun producten zijn naast milieuvriendelijk ook nog eens fair trade en dus goed voor de boeren.

Duurzame huidverzorgingsproducten: Veel van huidverzorgingsproducten zijn chemisch en niet echt goed voor het milieu. Duurzame alternatieven van deze huidverzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld biologische deodorant, make up, shampoo en nog veel meer. Dit kunt je kopen op dezelfde site als voor de biologische voeding hier, 

Duurzame lifestyle producten voor in huis: Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologisch geproduceerde kussens, rietjes, snijplanken kommen of drinkflessen. Ook deze kan je weer kopen op diezelfde website, namelijk hier. Daarom zeg ik, echt een aanrader om deze website een keer goed door te lopen zodat je kunt zien wat je allemaal kunt gebruiken om zelf op een eenvoudige manier duurzamer te kunnen leven.