Wanneer is iets duurzaam?

Wanneer is iets duurzaam?

Als jij bezig bent met het milieu en milieuvriendelijker wilt gaan leven dan wil je waarschijnlijk weten wanneer iets precies duurzaam is. Dit is een lastig antwoord om te geven omdat het afhangt van de definitie van duurzaam die jij gebruikt. De officiële definitie houdt betekent namelijk eigenlijk alleen maar dat iets bedoeld is om lang mee te gaan, wat niet per se goed is voor het milieu. Hier ben ik al dieper op ingegaan tijdens een eerder blog: Het verschil tussen ecologisch en duurzaam. Ik ga er hierbij vanuit dat jullie bij duurzaamheid denken aan goed voor het milieu en ga dus uit van de definitie die hoort bij ecologische duurzaamheid, wat betekent dat het ook echt goed is voor het milieu. Na verder onderzoek ben ik hierbij tot het volgende antwoord gekomen.

Iets is (ecologisch) duurzaam als het voldoet aan de 4 duurzaamheidsprincipes. Dit houd in dat het er voor zorgt dat mens, dier en milieu in evenwicht zijn en dit ook blijven waardoor je een ecologisch evenwicht bereikt die goed is voor alles en iedereen.

Om op dit antwoord te komen heb ik verder onderzoek gedaan naar duurzaamheid en de betekenis ervan. Hierbij kwam ik op de 3 p’s van duurzaamheid, people, planet, profit. Die duurzaamheid beschrijven op een ecologische manier. Daarnaast vond ik ook de 4 duurzaamheidsprincipes waar ik later in dit artikel verder op in ga.

Wat zijn de 3 p’s van duurzaamheid?

De 3‘s van duurzaamheid zijn people, planet profit en zijn de 3 aspecten die in evenwicht moeten zijn voor een duurzaam beleid. Dit principe wordt voornamelijk gebruikt bij maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). 

Het idee is dat door 1 van deze 3 aspecten voor te trekken de andere 2 zullen leiden. Dit betekend dus dat op het moment dat er te veel focus wordt gelegd op puur winst maken, dat dan de mensen/werknemers en het milieu hier last van hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval in 3e wereldlanden waar werkomstandigheden zoals we weten vaak ondraagbaar zijn. Maar ook de andere kant werkt niet per sé, door mens of milieu voor te trekken zou de winst dus weer dalen wat het bedrijf financieel ongezond zou maken wat op lange termijn dus ook niet werkt. Belangrijk is dus een evenwicht te hebben hierin en daarbij dus rekening te houden met het milieu, de mens en de winst en zo dus ook proberen het milieu in evenwicht te houden.

Wat zijn de 4 duurzaamheidsprincipes?

De 4 principes van duurzaamheid werken op een vergelijkbare manier als die van de 3 p’s van duurzaamheid. Dit houd namelijk in dat de 4 domeinen: ecologie, economie, politiek en cultuur op een manier met elkaar verbonden zijn zodat ze in evenwicht zijn. Eigenlijk zijn zowel de 4 duurzaamheidsprincipes als de 3 p’s van duurzaamheid een manier om aan te duiden wat ecologisch evenwicht is en hoe we dit natuurlijke evenwicht kunnen behouden. Dit wordt gedaan door 4 principes aan te houden die er voor zouden moeten zorgen dat alles meteen in evenwicht blijft.

Deze duurzaamheidsprincipes zijn

  1. Breek de natuur niet sneller af dan de tijd die nodig is om te herstellen.
  2. Breng niet meer en sneller stoffen uit de aardkorst in het milieu dan de natuur kan verwerken.
  3. Breng niet meer en sneller natuurvreemde stoffen in het milieu dan de natuur kan verwerken.
  4. Doe geen dingen waardoor anderen beperkt worden in het kunnen vervullen van hun basisbehoeften.

Deze duurzaamheidsprincipes zijn toepasbaar op ieder aspect van het leven, zoals samenleving, een organisatie, een project, een product of dienst. Je hier aan houden zorgt er voor dat het een stuk eenvoudiger en duidelijker wordt voor je om duurzamer te leven. Iets wat hier bijvoorbeeld automatisch uit komt is dat als je moeilijk verteerbare producten in de natuur gooit die lang duren om af te breken, dit niet past in de duurzaamheidsprincipes en dat producten van bamboe hier juist wel bij helpen. Of als we als samenleving te veel co2 de lucht in sturen dat de natuur dit niet aan kan. Ook zie je dat bijvoorbeeld het nemen van zonnepanelen wel een goede oplossing is omdat de CO2 die de productie van zonnepanelen kost snel weer wordt teruggewonnen door het gebruik van de zonnepanelen. Uiteraard zijn dit dingen die we al wisten, maar zo zie je dat de duurzaamheidsprincipes een goede richtlijn zijn om je ecologische voetafdruk te verlagen en jouw leven en dat van de hele bevolking een stuk duurzamer en ecologischer maakt.

Zoals je kunt zien zijn er dus 3 p’s van duurzaamheid en 4 duurzaamheidsprincipes. Deze geven allebei aan hoe wij als mensheid het milieu in evenwicht kunnen houden en kunnen zorgen voor een duurzame toekomst. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar door bewust te zijn van deze principes en ze toe te passen in ons dagelijks leven kunnen we er een groot verschil mee maken. Als iedereen zich hieraan houdt kunnen we het milieu gezond houden en zo ook onze toekomst veilig stellen.

Dus wanneer is iets duurzaam?

Iets is duurzaam wanneer het in evenwicht is met de natuur, de mens en de winst. Er moet dus rekening gehouden worden met het milieu, de mensen die erbij betrokken zijn en de winst die gemaakt wordt. Wanneer dit in evenwicht is kan iets duurzaam zijn. Maar zoals je kunt zien is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Duurzaamheid is dus niet zomaar iets wat je kan bereiken, maar het is een streven naar een beter milieu en een beter leven voor iedereen.

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt. Wil je de volledige lijst zien? Klik dan hier.
Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Refurbished producten kopen? Dat kan je hier doen bij Remarkt.nl
Refurbished producten zijn eigenlijk 2ehand producten die weer als nieuw worden gemaakt en net zo goed zijn als de nieuwe variant hierop. Je krijg hier ook gewoon garantie op. Doordat de materialen opnieuw worden gebruikt zijn refurbished producten (vaak) goedkoper en veel beter voor het milieu.

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links wat betekend dat ik een commissie krijg als jij via deze link iets koopt. Dit kost jou niets extra’s en zorgt er voor dat ik deze website kan blijven runnen.