Kunstgras of Natuurgras? Wat is de meest ecologische keuze voor uw tuin?

Kunstgras of Natuurgras? Wat is de meest ecologische keuze voor uw tuin?

Veel mensen willen graag een groene en gezonde tuin, maar soms is het niet mogelijk of praktisch om natuurlijk gras te laten groeien. Kunstgras is een uitstekend alternatief voor natuurlijk gras, maar sommige mensen zijn er bezorgd over of kunstgras wel echt ecologisch is. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van kunstgras, zodat je zelf kunt bepalen of kunstgras of natuurgras het meest ecologische keuze is voor jouw tuin.

Is kunstgras ecologisch?

Kunstgras is gemaakt van synthetische vezels en is dus niet ecologisch. Het is echter wel mogelijk om kunstgras te recyclen en sommige kunstgrasvelden worden gemaakt van gerecyclede materialen. Kunstgras is dus niet helemaal ecologisch, maar kan wel een stuk ecologischer worden. Als jij je natuurgras enorm kort wilt houden en je maait heel vaak, met een grasmaaier, kan het nemen van kunstgras wel een milieuvriendelijkere optie zijn dan natuurgras. In een ecologische tuin is dit echter niet iets wat je vaak zal doen.

Past kunstgras in een ecologische tuin?

Nee, kunstgras past niet in een ecologische tuin. Dit komt omdat je een ecologische tuin zo groen mogelijk wilt houden. Je plaatst in een ecologische tuin meestal zo veel mogelijk echte, levende planten. Dit is goed voor het milieu en voor de dieren. Kunstgras past hier niet bij, natuurgras is dan beter. Wel moet ik hier bij zeggen dat het belangrijk is dat je je kunstgras niet te vaak maait. Als je dit wel doet stoot je met je grasmaaier namelijk weer co2 uit en geef je de dieren die in het gras leven niet de kans om te overleven tussen het gras. Als je je tuin zo ecologisch mogelijk wilt houden, maar toch kort gras wilt hebben kan je misschien wel beter voor kunstgras gaan. Ik zou het echter zeker niet aanraden.

Wanneer is kunstgras milieuvriendelijker dan normaal gras?

Als je kiest voor kunstgras, kun je kiezen voor een milieuvriendelijke optie. Als je kunstgras namelijk kiest uit gerecycled materiaal, is het een milieuvriendelijke optie. Kunstgras is namelijk gemaakt van plastic. Dit is niet altijd even goed voor het milieu. Wanneer je kunstgras kiest van gerecycled materiaal, is het beter voor het milieu kan het milieuvriendelijker zijn dan normaal gras. Wanneer je gras te vaak maait met een grasmaaier, kan het zijn dat je meer co2 uitstoot met maaien dan dat het normale gras aan voordelen zou bieden. Kunstgras is dus eventueel een milieuvriendelijker optie als je het niet te vaak maait, maar ik zou het nooit aanraden om te nemen en persoonlijk altijd voor echt gras gaan en de natuur lekker zijn gang laten gaan.

Wat zijn de voordelen van kunstgras?

  • Kunstgras is goed alternatief voor natuurgras.
  • Kunstgras is eenvoudig te onderhouden en je hoeft het niet te maaien.
  • Kunstgras heeft een lange levensduur en is geschikt voor alle weersomstandigheden.
  • Kunstgras wordt steeds realistischer en veel mensen vinden het niet meer te onderscheiden van natuurlijk gras.
  • Kunstgras is een goede optie wanneer je een kleine tuin hebt of wanneer je geen tijd of zin hebt om je tuin te onderhouden.

Kunstgras heeft dus best wel veel voordelen. Het is een prima alternatief voor natuurgras die in sommige gevallen zelfs beter is voor het milieu dan normaal gras. Daarnaast is het makkelijk om te onderhouden en hoef je hier eigenlijk niets aan te doen. Verder kan kunstgras gewoon tegen alle weersomstandigheden en blijft het er mooi uit zien, het is zelfs niet te onderscheiden van echt gras.

Wat zijn de nadelen van kunstgras?

  • Kunstgras is niet ecologisch en past dus niet in een ecologische tuin.
  • Kunstgras is duurder dan natuurlijk gras.
  • Kunstgras is niet geschikt voor dieren die in het gras leven.

Kunstgras heeft dus ook wat nadelen, deze nadelen zijn voornamelijk gericht op de natuur. De dieren kunnen beter leven en schuilen in echt gras, echt gras is, als je het op de goede manier gebruikt, een milieuvriendelijker alternatief dan natuurgras en kunstgras is meestal duurder dan natuurgras om aan te leggen.

Dus echt gras of kunstgras?

Wat is nu de beste keuze? Kunstgras of natuurgras? Kunstgras is een prima alternatief voor natuurgras, maar kunstgras is niet ecologisch en past dus niet in een ecologische tuin. Kunstgras is wel makkelijker te onderhouden en onderhoudsvrij. Echt gras heeft in een echte milieuvriendelijke en ecologische tuin echter altijd de voorkeur boven kunstgras. Wanneer je toch kiest voor kunstgras, kun je kiezen voor een milieuvriendelijke optie om het toch zo milieuvriendelijk mogelijk te houden.

Is kustgras beter dan tegels?

Ja, kunstgras is zeker beter dan tegels. Tegels zijn namelijk ook geen ecologische oplossing in een tuin. Een tuin met te veel tegels is dan ook eigenlijk nooit ecologisch. Toch zijn een paar stenen in de tuin prima, je hebt vaak ook gewoon een pad nodig in de tuin bijvoorbeeld. Maar, als je dit pad van tegels vervangt door een pad van kustgras is dat wel een betere optie voor je tuin. Tegels laten namelijk maar erg weinig water door, dit kan er voor zorgen dat er in jouw tuin te veel water komt te staan wat slecht is voor de planten. Daarnaast is het ook nog eens onpraktisch. Kunstgras laat dit water veel beter door waardoor het beter is voor je tuin. Als je echter maar weinig tegels hebt is dit geen probleem, het water kan dan nog steeds goed weglopen en is kunstgras niet per se veel beter.

Is (kunst)gras isolerend?

Kunstgras, maar ook natuurlijk gras, zijn materialen die isolerend werken. Je zou dus kunnen overwegen om gras. of kunstgras, neer te leggen op een (bij voorkeur plat) dak dat je hebt. Ten eerste ziet dit er vaak leuk uit, maar het zorgt ook voor een extra laag isolatie. Hierdoor blijf je huis koeler in de zomer, en warmer in de winter, en heb je minder kosten voor stroom of gas om je huis te verwarmen. Dit zorgt er direct voor dat jouw huis, en als je dit als tuin telt je tuin, ecologischer wordt en jij dus weer een stuk milieuvriendelijker kan leven. Dit alles terwijl je er nog geld mee bespaart ook. Ook hier is echt gras de beste ecologische optie. Je kunt het gras af en toe maaien of snoeien maar dit is in principe niet eens nodig. Als je niet het dak op wilt om te maaien of te snoeien, wat in sommige gevallen een hele logische optie is, en je wilt ook niet dat je gras te hoog wordt, dan is kunstgras een erg goed alternatief. Let er wel op dat als je (kunst)gras op je dak legt, je daar geen plek meer hebt voor zonnepanelen. Zonnepanelen besparen nog meer geld en zijn een duurzamere optie dan een dak met gras erop.

Als jij zelf zonnepanelen wilt, raad ik aan om eens een kijkje te nemen bij deze website. Je kunt bij hun geheel gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen. Kijken kan dus geen kwaad.
Je kunt zonnepanelen ook eenvoudig per stuk bestellen, bijvoorbeeld hier bij bol.com.

Dus: Kunstgras of Natuurgras, wat is het meest ecologische keuze voor uw tuin? Natuurgras is altijd een betere ecologisch keuze dan kunstgras. Kunstgras kan in sommige gevallen beter zijn voor het milieu, maar dat ligt meer aan het onderhoud. Kunstgras is dus niet de beste keuze in een ecologische tuin. Wel is kunstgras makkelijker te onderhouden dan natuurgras en in sommige gevallen kan kunstgras een betere optie zijn. Dit is echter niet vaak het geval. De meeste mensen die kiezen voor kunstgras doen dit omdat het makkelijker is om te onderhouden, maar niet omdat het een ecologische keuze is. Kunstgras is wel beter dan tegels, maar ook hier is natuurgras altijd beter. Ik zou dus in bijna iedere situatie aanraden om natuurgras te kopen, maar kijk zelf even of dit ook voor jouw huis en tuin het geval is.

Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt.,

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Refurbished producten kopen? Dat kan je hier doen bij Remarkt.nl
Refurbished producten zijn eigenlijk 2ehand producten die weer als nieuw worden gemaakt en net zo goed zijn als de nieuwe variant hierop. Je krijg hier ook gewoon garantie op. Doordat de materialen opnieuw worden gebruikt zijn refurbished producten (vaak) goedkoper en veel beter voor het milieu.

Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Biologische voeding. Eten is altijd duurzaam op het moment dat het biologisch is, dit komt omdat biologisch een beschermde term is. Je kunt dus gewoon de duurzame varianten kopen van eten dat je toch al wilde hebben in de supermarkt. Maar ik raad je ook zeker aan om eens op deze website te kijken. Hier worden namelijk heel veel biologische alternatieven verkocht van producten die je misschien regelmatig koopt, of wilt proberen. Al hun producten zijn naast milieuvriendelijk ook nog eens fair trade en dus goed voor de boeren.

Duurzame huidverzorgingsproducten: Veel van huidverzorgingsproducten zijn chemisch en niet echt goed voor het milieu. Duurzame alternatieven van deze huidverzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld biologische deodorant, make up, shampoo en nog veel meer. Dit kunt je kopen op dezelfde site als voor de biologische voeding hier, 

Duurzame lifestyle producten voor in huis: Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologisch geproduceerde kussens, rietjes, snijplanken kommen of drinkflessen. Ook deze kan je weer kopen op diezelfde website, namelijk hier. Daarom zeg ik, echt een aanrader om deze website een keer goed door te lopen zodat je kunt zien wat je allemaal kunt gebruiken om zelf op een eenvoudige manier duurzamer te kunnen leven.