Hoe kan ik duurzaam en ecologisch leven?

Hoe kan ik duurzaam en ecologisch leven?

Iets wat ik mezelf wel eens afvraag is hoe kan ik duurzamer en ecologisch gaan leven en misschien nog wel belangrijker, hoe doe ik dit zonder de kwaliteit van leven echt te verlagen. Hier zijn natuurlijk oplossingen voor, maar wat zijn ze precies en wat vind ik van deze oplossingen. Aangezien jij dit leest heb jij waarschijnlijk dezelfde vraag en vind je het ook lastig om te bedenken wat je nu wel en niet kunt/wilt doen voor het milieu. Ik hoop je met dit artikel te kunnen helpen om een antwoorde te vinden op de die vraag: hoe kan ik duurzaam en ecologisch leven.

Duurzaam en ecologisch leven doe je door bij alles wat je doet bewust na te denken over het milieu en je keuzes hier ook door laten te beïnvloeden. Hierdoor maak je keuzes die beter zijn voor het milieu en die zo ook je ecologische voetafdruk verlagen.

Dit antwoord blijft natuurlijk nog wel een beetje vaag. Tenminste er is zo veel dat je kunt doen om hieraan te voldoen dat nog steeds niet duidelijk is wat het precies in houdt. De rest van dit artikel is dan ook een verdieping op deze vraag om het voor jou en voor mijzelf duidelijker te maken wat je eigenlijk precies kunt doen om echt milieuvriendelijker en dus duurzamer en ecologische te kunnen leven.

Waarom is het belangrijk om duurzaam en ecologisch te leven.

Voor de meeste mensen is het inmiddels wel duidelijk dat het belangrijk is om milieuvriendelijker te gaan leven. Duurzaam en ecologisch leven is daarbij natuurlijk ven groot belang.

Duurzaam, ecologisch en dus milieuvriendelijk(er) leven is belangrijk omdat we er zo met zijn allen beter voor de aarde kunnen zorgen. Op deze manier kunnen wij, ons nageslacht en andere dieren op de wereld nog veel langer genieten van alle dingen die het leven op aarde brengt.

We weten dat we iets moeten doen aan hoe de mens op dit moment om gaat met de aarde voordat het te laat is. De opwarming van de aarde door de co2 uitstoot is iets waar we op termijn problemen van gaan ondervinden. Zo smelt bijvoorbeeld het poolijs waardoor dieren daar niet meer kunnen overleven en de zeespiegel stijgt. Maar hiernaast putten we de aarde ook uit en als we hier niks mee doen kunnen wij, als mens zelf, daar problemen aan gaan ondervinden doordat we bijvoorbeeld niet genoeg gas of olie meer kunnen produceren. Dit moet opgelost worden voor het te laat is anders krijgen niet alleen de dieren hier last, wat ik al erg genoeg vind, maar wij als mens ook.

Wat is een duurzame en ecologische levensstijl

Een duurzame levensstijl betekend eigenlijk alleen maar dat je bewust rekening houdt met het milieu. Iedereen ter wereld heeft een ecologische voetafdruk het WWF heeft hier een test van gemaakt zodat je kunt bepalen wat ongeveer jouw ecologische voetafdruk is. Hierbij geven ze hierna ook specifieke tips hoe jij dit verder kunt verbeteren. Wat je ecologische voetafdruk in het kort inhoudt is de invloed die jij hebt op het milieu. Als de hele wereld zou bestaan uit mensen zoals jij hoe goed zou het dan gaan met de wereld dat is eigenlijk het idee.

Een duurzame en ecologische levensstijl zorgt is het bewust rekening houden met de natuur en het milieu om zo jouw ecologische voetafdruk te verkleinen en het milieu en de aarde beter te kunnen beschermen.

In principe is het dus gewoon belangrijk om bij alles wat je doet ook na te denken over het milieu en hoe je dit kunt verbeteren zonder gewoon maar alles te doen wat je wilt. Als je het zo zegt klinkt het alleen minder aantrekkelijk voor jezelf omdat je dus niet meer alles kunt doen wat je wilt en aanpassingen moet maken aan jouw levensstijl terwijl je jouw levensstijl misschien wel fijn vindt zo. Ook denk je misschien dat je al je eten biologisch moet gaan kopen om hieraan te voldoen wat je meer geld gaat kosten, geld wat je misschien niet hebt. Hoewel dit natuurlijk helpt ga ik je helpen om jouw ecologische voetafdruk te verlagen zonder dat je er veel last van hebt. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om jouw voetafdruk te verkleinen zonder dat je in hoeft te leveren op kwaliteit van leven en/of geld. Ik zal hierbij komen met meerdere tips waarbij het aan jou is om te bepalen welke je hiervan ook echt gaat implementeren. Waarschijnlijk doe je ze niet allemaal, dat is ook prima. Dat doet bijna niemand.

Hoe verduurzaam ik mijn leven

Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzamer te gaan leven. Sommige van deze opties zijn voor jou misschien niet ideaal of zijn dingen die jij niet wilt veranderen. Dat kan natuurlijk en is op zich ook geen probleem zolang je er maar bewust mee bezig bent en er bewust voor kiest. Hoe meer van deze opties jij wel toe gaat passen in jouw leven hoe lager jouw ecologische voetafdruk wordt en hoe duurzamer jij leeft. Sommige van deze tips zijn vrij eenvoudig te implementeren en dus voor iedereen zeer aan te raden.

Waar alle tips op neer komen is het gebruiken/verbruiken van zo veel mogelijk duurzame en ecologische producten en het maken van bewuste keuzes waarbij je het milieu meeneemt in jouw beslissing om iets wel of niet te doen.

Hoe kan ik duurzaam en ecologisch leven tips

Er zijn veel tips die ik je kan geven om milieuvriendelijker te gaan leven. Hier geef ik alleen een samenvatting, in een volgend artikel zal ik deze allemaal individueel en uitgebreider behandelen. In dat artikel zullen ook meer tips staan dan hier.

 1. Voorkom voedselverspilling, gooi restjes niet weg maar zet het in de vriezer en eet het later op. Koop ook niet te veel eten want dan is de kans op verspilling groter.
 2. Eet minder vlees
 3. Eet biologische producten
 4. Vlieg minder vaak
 5. Reis zo duurzaam mogelijk
 6. Koop 2e hands kleding
 7. Verkoop jouw kleding die je niet meer draagt. (Belangrijk, doe het niet zo maar in de bak voor het goede doel dit is namelijk niet zo duurzaam als je denkt.
 8. Bespaar zo veel mogelijk energie
 9. Kies voor groene energie
 10. Neem zelf zonnepanelen
 11. Koop refurbished producten
 12. Douche korter
 13. Eet minder dierlijke producten zoals zuivel en ei.
 14. Koop duurzame en ecologische alternatieven voor producten die je gebruikt.
 15. Scheid je afval
 16. Plant meer planten in je tuin in plaats van tegels. Neem bij voorkeur duurzame en inheemse planten.
 17. Raap vuil op van de straat
 18. Neem je eigen tas mee als je iets koopt, zo hoef je geen plastic tassen te vragen.
 19. Neem een elektrische kookplaat
 20. Neem een elektrische auto
 21. Neem een warmtepomp
 22. Gebruik producten van bamboe

Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt.,

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Refurbished producten kopen? Dat kan je hier doen bij Remarkt.nl
Refurbished producten zijn eigenlijk 2ehand producten die weer als nieuw worden gemaakt en net zo goed zijn als de nieuwe variant hierop. Je krijg hier ook gewoon garantie op. Doordat de materialen opnieuw worden gebruikt zijn refurbished producten (vaak) goedkoper en veel beter voor het milieu.

Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Biologische voeding. Eten is altijd duurzaam op het moment dat het biologisch is, dit komt omdat biologisch een beschermde term is. Je kunt dus gewoon de duurzame varianten kopen van eten dat je toch al wilde hebben in de supermarkt. Maar ik raad je ook zeker aan om eens op deze website te kijken. Hier worden namelijk heel veel biologische alternatieven verkocht van producten die je misschien regelmatig koopt, of wilt proberen. Al hun producten zijn naast milieuvriendelijk ook nog eens fair trade en dus goed voor de boeren.

Duurzame huidverzorgingsproducten: Veel van huidverzorgingsproducten zijn chemisch en niet echt goed voor het milieu. Duurzame alternatieven van deze huidverzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld biologische deodorant, make up, shampoo en nog veel meer. Dit kunt je kopen op dezelfde site als voor de biologische voeding hier, 

Duurzame lifestyle producten voor in huis: Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologisch geproduceerde kussens, rietjes, snijplanken kommen of drinkflessen. Ook deze kan je weer kopen op diezelfde website, namelijk hier. Daarom zeg ik, echt een aanrader om deze website een keer goed door te lopen zodat je kunt zien wat je allemaal kunt gebruiken om zelf op een eenvoudige manier duurzamer te kunnen leven.

Geef een reactie