Duurzame en ecologische producten, met voorbeelden

Duurzame en ecologische producten, met voorbeelden

Ik denk dat iedereen dit dit artikel leest wel weet dat het niet fantastisch gaat met het milieu in de wereld. Misschien is dat zelfs wel een understatement aangezien er, volgens een onderzoek van national geographic in 2019, ieder jaar ruim 8 miljoen ton aan plastic in de zee terecht komt. Ik wist dat het erg was maar toch schrok ik hier best wel van. Voor mij is dat een extra reden om eens te gaan kijken hoe ik dit kan verminderen. Nu gebruik ik natuurlijk geen 8 miljoen ton aan plastic, maar ik kan wel mijn steentje bijdragen en hopelijk aan jullie laten zien dat jullie dit ook kunnen doen. Ik zeg niet dat je nooit meer plastic mag gebruiken, dat is namelijk ook bijna onmogelijk in deze tijd. Maar door het kopen en gebruiken van duurzame producten in plaats van de alternatieven van deze duurzame producten kan je er wel voor zorgen dat jij een duurzamer en ecologischer leven leidt. dit terwijl je het in de meeste gevallen niet eens merkt. Ik heb dan ook een lijst gemaakt met duurzame producten die ik steeds verder zal aanvullen en uitbreiden die jullie kunnen gebruiken en zo zelf eenvoudig duurzame producten kunnen gaan gebruiken. Deze lijst kun je vinden door hier te klikken, maar hij staat ook onderaan deze pagina. Als je wilt weten wat ik precies een duurzaam product vindt dan kan je ook de rest van dit artikel lezen om erachter te komen, zo ontdek je misschien ook hoe jij zelf een duurzaam ecologisch product kunt herkennen als je op zoek bent naar een ander product dan in de lijst staat.

Wat is een duurzaam en ecologisch product

In een eerder artikel heb ik uitgelegd wat het verschil is tussen ecologisch en duurzaam. Hieruit bleek dat duurzaamheid niet altijd betekende dat iets goed is voor het milieu, iets waar jij waarschijnlijk wel naar op zoek bent aangezien je dit artikel leest. Een duurzaam product is namelijk een artikel dat lang meegaat en vaak dus van goede kwaliteit is. 

Een ecologisch duurzaam product is een product die is geproduceerd op een manier die zo min mogelijk schade aanbrengt aan het milieu.

Dit zijn dan ook de producten die we in de rest van het artikel aanduiden als duurzame producten. 

Wat zijn niet duurzame producten

Niet duurzame producten zijn simpelweg het tegenovergestelde van duurzame producten. Dit betekent dat niet duurzame producten meestal erg slecht zijn voor het milieu, denk bijvoorbeeld aan plastic, en in veel gevallen ook maar kort mee gaan. Dit zijn de producten die we moeten proberen om zo min mogelijk te gebruiken en dus juist moeten vermijden. 

Wanneer is een product duurzaam en ecologisch

Zoals ik eigenlijk hierboven al kort heb benoemd is een product zowel duurzaam als ecologisch wanneer het een product is die geen schade aanbrengt aan het milieu. Dit betekend dat de criteria voor duurzame producten is dat deze producten worden geproduceerd zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen, of op zijn minst zo min mogelijk schadelijke stoffen want in sommige gevallen ontkom je hier niet aan. Vaak zijn deze producten ook lang te gebruiken en/of recyclebaar.

Hoe herken je duurzame en ecologische producten

Als jij duurzamer en ecologischer wilt leven, dan is het natuurlijk erg belangrijk dat je kunt herkennen wanneer een product duurzaam en ecologisch is en wanneer niet. In sommige gevallen is dit eenvoudig. Omdat biologisch een beschermde term is zijn biologische producten zoals voedsel altijd ook duurzaam en ecologisch en dus een goede keuze als je een steentje wilt bijdragen aan het milieu. Dit is echter anders bij het woord duurzaam dit is geen beschermd woord zoals ik in een eerder artikel al heb uitgelegd. Het eenvoudigste wat je kunt doen is het downloaden van de app, de keurmerkenwijzer van milieu centraal, die ook via deze link beschikbaar is.. De video van milieu centraal legt dit nog iets beter uit.

Maar hoe zit dit dan voor producten zonder keurmerk? Dit is een stuk lastiger, veel bedrijven doen aan wat ze noemen greenwashing. Dit is eigenlijk niets meer of minder dan dat ze zich groener voordoen dan ze eigenlijk zijn. De milieudefensie heeft hier een goed stuk over geschreven waarin ook staat hoe je het kunt herkennen. Belangrijk is in ieder geval om bij ieder product even stil te staan en te kijken waarom het product duurzaam zou zijn. De prijs is ook een aardige indicator omdat het vaak duurder is om een goed duurzaam product te produceren. Zeker bij goedkope producten is het dus belangrijk dat je er even iets meer induikt en je inleest in hoe het product is geproduceerd. 

Waarom zijn duurzame producten belangrijk

We weten allemaal wel dat duurzame producten belangrijk zijn en belangrijker worden. Maar waarom eigenlijk? Ja, ik weet het misschien niet zo’n hele goede vraag, maar toch een vraag waar niet iedereen direct het antwoord op weet dus wilde ik het toch even kort bespreken. De reden dat duurzame producten belangrijk zijn is simpelweg omdat duurzame en ecologische producten beter zijn voor het milieu dan niet duurzame producten. Dit zorgt ervoor dat we de opwarming van de aarde kunnen tegengaan en dat er bijvoorbeeld niet onnodig bossen worden gekapt. Hierdoor blijft de natuur in evenwicht en kunnen wij en toekomstige generaties langer genieten van een gezond ecosysteem en een gezonde aarde. 

Waarom zijn duurzame producten duurder

Iets wat ik vaak heb gehoord is: ik wil het milieu wel helpen, maar het is zo jammer dat duurzame producten meteen duurder zijn. Sommige mensen zullen de prijs van duurzame(re) producten te duur vinden, zeker als ze al weinig geld hebben en bijvoorbeeld onder de armoedegrens leven. De hogere prijs van een duurzame product is dan ook het grootste en eigenlijk enige nadeel van duurzame alternatieven. Maar waarom zijn duurzame producten dan duurder?

Duurzame producten zijn vaak duurder dan niet duurzame producten omdat de productiekosten vaak hoger liggen. Niet duurzame producten worden vaak geproduceerd op de goedkoopste mogelijke manier terwijl dat vaak betekent dat ze niet duurzaam worden geproduceerd. Om alsnog winst te kunnen maken moeten de producten dus wel duurder zijn.

Iets waar je echter wel rekening mee moet houden is dat duurzame producten meestal langer meegaan dan niet duurzame producten. Als je dus iets koopt dat duurzaam is en 2x zo lang meegaat als een niet duurzaam alternatief hierop dan is het duurzame product aan het eind van zijn levensduur vaak eigenlijk goedkoper geweest dan het niet duurzame product. 

Hoewel ik het dus jammer vind dat dit het geval is kan ik het wel goed begrijpen. Helaas is het niet iets waar wij iets aan kunnen doen, mijn persoonlijke mening hierover is dat de overheid een subsidie zou moeten geven op duurzame producten of de prijzen van niet duurzame producten moeten verhogen met extra belasting bijvoorbeeld. Of nog beter, beide zodat de extra belasting die de prijs op niet duurzame producten verhoogd de subsidie kan betalen van producten die wel duurzaam zijn. Maar goed, hier ga ik helaas niet over.

Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden

Er zijn enorm veel verschillende soorten duurzame producten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor duurzame kleding, bekers/mokken of tandenborstels, maar ook zonnepanelen kan je zien als een duurzaam product. Om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je toch al gebruikt zal ik hieronder een lijst zetten met producten die je misschien interessant kunt vinden.

Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Bamboe is een materiaal dat enorm duurzaam is, iets waar ik in een eerder artikel dieper op in ben gegaan. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een fantastisch duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen: Het schoonmaken van je huis is iets wat we (helaas) allemaal moeten doen. In veel van deze producten zitten stoffen waar het milieu niet heel erg blij van wordt. Maar milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, die bijvoorbeeld hier te koop zijn, zorgen ervoor dat het schoonmaken van je huis in ieder geval niet meer slecht is voor het milieu. De hierboven genoemde website heeft trouwens nog meer, zoals supplementen voor mens en dier, alles wat ze verkopen is duurzaam en gezond,

Biologische voeding. Eten is altijd duurzaam op het moment dat het biologisch is, dit komt omdat biologisch een beschermde term is. Je kunt dus gewoon de duurzame varianten kopen van eten dat je toch al wilde hebben in de supermarkt. Maar ik raad je ook zeker aan om eens op deze website te kijken. Hier worden namelijk heel veel biologische alternatieven verkocht van producten die je misschien regelmatig koopt, of wilt proberen. Veel meer dan je waarschijnlijk in jouw supermarkt hebt, daarnaast verkopen ze nog veel meer biologische producten. Al hun producten zijn naast milieuvriendelijk ook nog eens fair trade.

Duurzame huidverzorgingsproducten: Iedereen doet wel iets aan verzorging van zijn huid. Op zijn minst deodorant. Veel van deze producten zijn chemisch en niet echt goed voor het milieu. Door hier duurzame alternatieven voor aan te schaffen zal je jouw ecologische voetafdruk direct verlagen op een manier waar je zelf totaal geen last van hebt. Denk bijvoorbeeld aan biologische deodorant, make up, cremetjes, shampoo en nog veel meer. Dit kunt je kopen op dezelfde site als voor de biologische voeding hier, 

Duurzame lifestyle producten voor in huis: Als jij duurzamer en ecologischer wilt leven is een van de eenvoudigste oplossing om voor sommige producten in je huis duurzame alternatieven te kopen. Soms zijn het dingen waar je niet eens aan gedacht hebt, zoals biologisch geproduceerde kussens, rietjes, snijplanken kommen of drinkflessen. Ook deze kan je weer kopen op diezelfde website, namelijk hier. Daarom zeg ik, echt een aanrader om deze website een keer goed door te lopen zodat je kunt zien wat je allemaal kunt gebruiken om zelf op een eenvoudige manier duurzamer te kunnen leven.