Wat is een warmtepomp

Wat is een warmtepomp

Warmtepompen zijn machines die gebruikmaken van de natuurkracht van de aarde of van de warmte in het aardoppervlak om woningen of gebouwen te verwarmen of koelen. Er zijn twee soorten warmtepompen: hybride en volledige warmtepompen. Maar wat is een warmtepomp precies, en hoe werkt dit.

Wat is een warmtepomp?

Warmtepompen zijn machines die de natuurkracht van de aarde of van de warmte in het aardoppervlak gebruiken om woningen te verwarmen of te koelen. Er zijn twee soorten warmtepompen: hybride en volledige warmtepompen. Een warmtepomp gebruikt hierbij geen gas, maar elektriciteit . En dat scheelt weer in de CO2-uitstoot.Warmtepompen werken op basis van hetzelfde principe als een koelkast. In een koelkast wordt de warmte van binnen naar buiten geleid. Bij een warmtepomp wordt de warmte van buiten naar binnen geleid. Dit doet de warmtepomp door middel van een vloeistof met een lage boiling point, zoals koudemiddel. Dit koudemiddel wordt in een compressor aangedreven. De compressor zuigt de vloeistof naar binnen en verhit deze. Vervolgens wordt de vloeistof door een condensator (warmtewisselaar) geleid. In de condensator wordt de vloeistof weer afgekoeld. De vloeistof gaat dan door een expansieklep. Hierdoor koelt de vloeistof weer af en gaat terug naar de compressor. Dit proces wordt herhaald totdat de gewenste temperatuur is bereikt.

Hybride warmtepompen

Hybride warmtepompen zijn een combinatie van een verwarmingssysteem, de CV-ketel, en een warmtepomp. Een hybride warmtepomp verwarmt water in een boiler die gebruikt kan worden voor de verwarming van de woning en het tapwater. Er zijn ook hybride warmtepompen die gebruikt kunnen worden voor het koelen van een woning. Voor het koelen van een woning is er een extra koelingsunit nodig die geïnstalleerd moet worden. Hybride warmtepompen kunnen normaal gesproken in ieder huis worden geplaatst.

Volledig elektrische warmtepompen

Een volledig elektrische warmtepomp vervangt de CV-ketel volledig. Een volledige warmtepomp verwarmt het water in de boiler die gebruikt kan worden voor de verwarming van de woning en het tapwater. Ook hier zijn er volledige warmtepompen die gebruikt kunnen worden voor het koelen van een woning. Voor het koelen van een woning is er een extra koelingsunit nodig die geïnstalleerd moet worden. Een volledige warmtepomp installatie past niet altijd in ieder huis. Dit komt doordat een volledige warmtepomp in de winter soms net te kort komt om jouw huis en jouw warmte water te verwarmen. Dit komt meestal voor bij huizen die niet goed (genoeg) geïsoleerd zijn. Hybride warmtepompen zijn in dit soort gevallen een beter alternatief. De volledige warmtepomp is wel NOG beter voor het milieu, als jij dus een volledige warmtepomp wilt, is het het beste om er eerst voor te zorgen dat jouw huis goed geïsoleerd is.

Wat kost een warmtepomp?

Een warmtepomp is duurder in aanschaf dan een normale CV-ketel. Dit komt door de technologie die gebruikt wordt bij een warmtepomp. Een CV-ketel maakt gebruik van aardgas om het water in de boiler te verwarmen. Een warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit. Je kunt warmtepompen kopen, inclusief montage, voor ongeveer €4.000,-, maar er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Kijk dus even wat je precies nodig hebt. Een groot voordeel van een warmtepomp is dat je geld bespaart op de aanschaf van aardgas. Maar, wat mij betreft nog belangrijker, je stoot veel minder schadelijke stoffen uit. Dit is beter voor het milieu. Een warmtepomp is dus duurder in aanschaf, maar je bespaart op de lange termijn wel geld. Zeker als je de warmtepomp combineert met zonnepanelen.

Warmtepomp subsidie

Als je overweegt om een warmtepomp te laten installeren, is het verstandig om te kijken of je in aanmerking komt voor een warmtepomp subsidie. In Nederland zijn er diverse subsidiemogelijkheden, je kunt tussen de €500,- en €2.500,- aan subsidie krijgen als je een warmtepomp wilt kopen. Verder zijn er nog andere initiatieven die je kunnen helpen met het aanschaffen van een warmtepomp, zoals de duurzaamheidslening. Ook bedrijven hebben recht op de subsidie voor een warmtepomp.

Wanneer is een warmtepomp rendabel

Als je een nieuw huis gaat bouwen of een nieuwe CV-ketel wilt laten plaatsen, is het verstandig om te kijken of een warmtepomp rendabel is. Een warmtepomp is in de meeste gevallen rendabel. Dit komt doordat je op de lange termijn geld bespaart door de aanschaf van een warmtepomp. Een warmtepomp is in de meeste gevallen een goede keuze. In sommige gevallen, zoals bij een huis met een slechte isolatie, is een hybride warmtepomp een beter alternatief. Met het huidige (bizarre) prijsniveau (december 2022) verdien je met een hybride warmtepomp zo’n €600,- tot €2.000,- per jaar. Normaal gesproken zal dit meer tussen de €200,- en €600,- liggen. Nog steeds een hoog bedrag dus. De terugverdientijd is gemiddeld ongeveer 10 jaar. Een warmtepomp gaat normaal gesproken zo’n 20 jaar mee, waardoor je dus een hoop winst kunt maken. Met de co2 taks die is aangekondigd zal deze terugverdientijd de komende jaren alleen maar beter worden en zal een warmtepomp dus steeds rendabeler worden.

Warmtepomp met zonnepanelen

Een optie is om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Elke warmtepomp werkt namelijk op stroom, door de zonnepanelen produceer je zelf de stroom en draait je de warmtepomp op duurzame energie. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen die je kunt combineren met een warmtepomp. Zonnepanelen zorgen er in principe voor dat je op termijn minder hoeft te betalen voor stroom. Omdat je door een warmtepomp meer elektriciteit gaat gebruiken, maakt het aanschaffen van (meer) zonnepanelen je warmtepomp installatie in principe dus nog interessanter.

Als jij zelf zonnepanelen wilt, raad ik aan om eens een kijkje te nemen bij deze website. Je kunt bij hun geheel gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen. Kijken kan dus geen kwaad.
Je kunt zonnepanelen ook eenvoudig per stuk bestellen, bijvoorbeeld hier bij bol.com.

Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt.,

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Refurbished producten kopen? Dat kan je hier doen bij Remarkt.nl
Refurbished producten zijn eigenlijk 2ehand producten die weer als nieuw worden gemaakt en net zo goed zijn als de nieuwe variant hierop. Je krijg hier ook gewoon garantie op. Doordat de materialen opnieuw worden gebruikt zijn refurbished producten (vaak) goedkoper en veel beter voor het milieu.

Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Biologische voeding. Eten is altijd duurzaam op het moment dat het biologisch is, dit komt omdat biologisch een beschermde term is. Je kunt dus gewoon de duurzame varianten kopen van eten dat je toch al wilde hebben in de supermarkt. Maar ik raad je ook zeker aan om eens op deze website te kijken. Hier worden namelijk heel veel biologische alternatieven verkocht van producten die je misschien regelmatig koopt, of wilt proberen. Al hun producten zijn naast milieuvriendelijk ook nog eens fair trade en dus goed voor de boeren.

Duurzame huidverzorgingsproducten: Veel van huidverzorgingsproducten zijn chemisch en niet echt goed voor het milieu. Duurzame alternatieven van deze huidverzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld biologische deodorant, make up, shampoo en nog veel meer. Dit kunt je kopen op dezelfde site als voor de biologische voeding hier, 

Duurzame lifestyle producten voor in huis: Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologisch geproduceerde kussens, rietjes, snijplanken kommen of drinkflessen. Ook deze kan je weer kopen op diezelfde website, namelijk hier. Daarom zeg ik, echt een aanrader om deze website een keer goed door te lopen zodat je kunt zien wat je allemaal kunt gebruiken om zelf op een eenvoudige manier duurzamer te kunnen leven.