Wat is duurzaam consumeren?

Duurzaam consumeren

In onze maatschappij is het consumeren van goederen en diensten een norm geworden. We kopen onze spullen vaak zonder na te denken over waar ze vandaan komen of hoe ze gemaakt worden. Dit kan leiden tot een niet duurzame levensstijl die schadelijk is voor onszelf, onze planeet en toekomstige generaties. Duurzaam consumeren is een manier van leven waarbij je bewust kiest voor producten en diensten die minder schadelijk zijn voor het milieu. Het is een belangrijk onderdeel van een duurzame levensstijl. Maar wat houdt dit precies in?

Wat is duurzaam consumeren precies?

Duurzaam consumeren gaat over meer dan alleen het kopen van ‘groene’ of ‘milieuvriendelijke’ producten. Het is een manier van leven waarbij je bewust kiest voor producten en diensten die minder schadelijk zijn voor het milieu. Dit kan betekenen dat je kiest voor lokale en duurzame producten, maar ook dat je minder spullen koopt en probeert je spullen zo lang mogelijk te gebruiken. Een duurzame levensstijl is een balans tussen het verminderen van je milieubelasting en je ecologische voetafdruk, het verbeteren van je eigen welzijn en het behoud van onze planeet voor toekomstige generaties.

Er zijn veel manieren waarop je duurzamer kunt leven, maar het begint allemaal met bewustwording. Als je je bewust bent van de impact die je levensstijl heeft, kun je actief kiezen voor verandering.

Waarom is duurzaam consumeren belangrijk?

Duurzaam consumeren is belangrijk omdat het een manier is om de negatieve impact van onze levensstijl op het milieu te verminderen. De mens is de grootste oorzaak van veranderingen in het klimaat, verlies van biodiversiteit en vervuiling van het milieu. Onze levensstijl heeft dus een directe impact op de aarde en haar natuurlijke hulpbronnen. Als we willen voorkomen dat de aarde uitgeput raakt en we willen zorgen voor een goede toekomst voor onszelf en onze kinderen, is het belangrijk dat we onze levensstijl aanpassen. Duurzaam consumeren is een manier om minder schadelijk te zijn voor  het milieu. Het is ook een manier om te zorgen voor een betere toekomst voor onszelf en onze kinderen.

Wat zijn de voordelen van duurzaam consumeren?

Duurzaam consumeren heeft veel voordelen, zowel voor jezelf als voor het milieu. Als je kiest voor duurzame producten, kun je bijdragen aan een beter milieu. Dit betekent minder vervuiling, minder uitputting van natuurlijke hulpbronnen en minder kans op klimaatverandering. Bovendien kunnen duurzame producten ook gezonder zijn voor jezelf en je gezin. Sommige producten, zoals biologische voeding, zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid, vaak zijn ze ook nog lekkerder. Duurzaam consumeren is dus een win-winsituatie: goed voor jezelf én goed voor het milieu.

Hoe kan ik duurzamer consumeren?

Er zijn veel manieren waarop je duurzamer kunt consumeren. Hieronder geven we een aantal tips:

1. Koop lokale en seizoensgebonden producten

Probeer zoveel mogelijk producten te kopen die in de buurt geteeld of geproduceerd worden. Dit is niet alleen beter voor het milieu  (minder vervoer), maar ook voor je portemonnee (goedkoper) en voor je smaakpapillen (verser en lekkerder).

2. Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Probeer je spullen zo lang mogelijk te gebruiken in plaats van ze weg te gooien. Koop spullen van goede kwaliteit die lang meegaan. Als je spullen goed onderhoudt, kun je ze vaak veel langer gebruiken.

3. Koop en verkoop tweedehands

Probeer zoveel mogelijk spullen tweedehands te kopen en verkopen, bijvoorbeeld op marktplaats of op vinted. Dit is niet alleen beter voor het milieu (minder nieuwe spullen die gemaakt moeten worden), maar ook voor je portemonnee (goedkoper). Terwijl je bij verkoop zelfs nog wat geld verdient voor spullen die je anders weg zou gooien.

4. Probeer zoveel mogelijk te recyclen.

Recyclen is een manier om ervoor te zorgen dat spullen niet verloren gaan als je ze weggooit. Het is goed voor het milieu (minder nieuwe spullen die gemaakt moeten worden) en soms ook voor je portemonnee (je kunt geld verdienen met het inleveren van oud ijzer, koper, etc.).

5. Wees kritisch als je iets koopt.

Bedenk goed of je iets echt nodig hebt voordat je het koopt. Probeer je aan te passen aan een minimalistische levensstijl waarbij je minder spullen koopt. Dit is goed voor het milieu omdat er dan minder nieuwe spullen die gemaakt moeten worden, dit helpt je ook weer in de portemonnee  (minder uitgaven) en geeft je een rustiger leven (minder rommel in huis).

Hoe kan ik een duurzame levensstijl aanleren?

Een duurzame levensstijl aanleren is niet moeilijk, maar het vraagt wel om bewustwording. Begin met het stellen van doelen en maak kleine veranderingen in je levensstijl. Begin bijvoorbeeld met het proberen om één dag per week vegetarisch te eten of één keer per week de auto te laten staan. Probeer ook bewuster te worden van de spullen die je koopt en kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het is belangrijk dat je deze veranderingen volhoudt, want alleen dan zullen ze effect hebben. Ik zeg niet dat je nooit meer vlees moet eten, ik eet zelf ook gewoon vlees (1 a 2 keer in de week) want ik blijf het gewoon lekker vinden en het is ook gezond. Minder vlees eten is echter wel beter voor het milieu. Wat je kan doen is kiezen voor duurzaam geproduceerd vlees (beter voor het dier, gezonder voor ons en beter voor het milieu). Ik eet zelf nu bijvoorbeeld alleen nog maar biologisch vlees, wat vaak nog lekkerder is ook, en in de andere dagen kies ik voor voor vegetarische of soms zelfs veganistische producten. Er zijn tegenwoordig een hele hoop goede en lekkere vleesvervangers te koop en ook een hoop lekkere vegetarische recepten te vinden op internet. 

Duurzaam of duurzamer consumeren hoeft dus niet moeilijk te zijn, je moet er alleen wat bewuster voor te zijn.  Het is belangrijk dat we collectief duurzamer gaan consumeren, want alleen dan kunnen we de aarde echt een handje helpen.

Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt.,

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Biologische voeding. Eten is altijd duurzaam op het moment dat het biologisch is, dit komt omdat biologisch een beschermde term is. Je kunt dus gewoon de duurzame varianten kopen van eten dat je toch al wilde hebben in de supermarkt. Maar ik raad je ook zeker aan om eens op deze website te kijken. Hier worden namelijk heel veel biologische alternatieven verkocht van producten die je misschien regelmatig koopt, of wilt proberen. Al hun producten zijn naast milieuvriendelijk ook nog eens fair trade en dus goed voor de boeren.

Duurzame huidverzorgingsproducten: Veel van huidverzorgingsproducten zijn chemisch en niet echt goed voor het milieu. Duurzame alternatieven van deze huidverzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld biologische deodorant, make up, shampoo en nog veel meer. Dit kunt je kopen op dezelfde site als voor de biologische voeding hier, 

Duurzame lifestyle producten voor in huis: Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologisch geproduceerde kussens, rietjes, snijplanken kommen of drinkflessen. Ook deze kan je weer kopen op diezelfde website, namelijk hier. Daarom zeg ik, echt een aanrader om deze website een keer goed door te lopen zodat je kunt zien wat je allemaal kunt gebruiken om zelf op een eenvoudige manier duurzamer te kunnen leven.