Waarom is duurzaamheid belangrijk voor de toekomst

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor de toekomst

De wereld staat voor grote uitdagingen. De klimaatverandering veroorzaakt extreme weersomstandigheden, er is hooguit 70 jaar aan fossiele brandstoffen over en de wereldbevolking groeit met zo’n 80 miljoen mensen per jaar. Toch is er hoop. Dankzij de klimaatveranderingen zijn er steeds meer mensen en bedrijven die inzien dat er dringend iets moet veranderen. Er wordt steeds meer gesproken en geschreven over duurzaamheid. Ik hoop ook jou hier beter uit te kunnen leggen waarom duurzaamheid zo belangrijk is voor nu en zeker voor de toekomst.

Wat is duurzaamheid

In een eerder artikel heb ik het al uitgelegd, maar in het kort komt het erop neer dat duurzaamheid gaat over het verantwoord omgaan de natuur en de hulpbronnen die wij als mens nodig hebben. Dit doen we door bewuster te leven en te kiezen voor producten, diensten en manieren van leven die geen schade toebrengen aan het milieu of de maatschappij. Het gaat erom dat we met z’n allen kunnen leven op een manier waarbij de aarde ook in de toekomst kan blijven voorzien in onze behoeften.

Waarom is duurzaamheid belangrijk, voor nu en in de toekomst?

Dat brengt ons bij de vraag waarom duurzaamheid zo belangrijk is. Er zijn een aantal redenen te noemen: Duurzaamheid is belangrijk omdat het de enige manier is waarop we de aarde kunnen laten voortbestaan voor toekomstige generaties. Als we niet duurzaam gaan leven, raakt de aarde uitgeput en zal er een moment komen dat er simpelweg niets meer is wat we kunnen gebruiken. Ik zal dit verder uitleggen.

Op dit moment zorgt de mens voor te veel problemen in de natuur. We gebruiken meer hulpbronnen dan de aarde kan aanmaken en komen daardoor in een vicieuze cirkel terecht. Denk bijvoorbeeld aan hout dat we gebruiken voor papier, meubels of andere dingen. Het kappen van bossen heeft een groot effect op het klimaat, de biodiversiteit en het waterpeil. Daarnaast is er het probleem van plastic. We gebruiken plastic voor allerlei dingen, maar het kost ontzettend veel energie om het te maken en het is vervuilend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we steeds meer problemen krijgen met onze natuur. Door dit alles warmt de aarde op, krijgen we steeds meer extreme weersomstandigheden en raken hulpbronnen uitgeput. Dit leidt er ook toe dat sommige diersoorten uitsterven. Als we niet snel veranderen, dan zullen deze problemen alleen maar erger worden. Uiteindelijk kan de aarde dan niet langer voorzien in onze behoeften en zullen we moeten verhuizen naar een andere planeet, als dat al mogelijk is. Misschien klinkt dit wat dramatisch en overdreven voor je, maar het is wel de realiteit. Het is dus belangrijk dat we nu gaan veranderen, zodat we in de toekomst kunnen blijven leven op aarde. En de toekomstige generaties niet opzadelen met problemen omdat wij geen zin hadden om ons aan te passen. Zo is de kans bijvoorbeeld groot dat als we op deze manier doorgaan de zeespiegel zo ver stijgt dat Nederland onbewoonbaar wordt. Afhankelijk van hoe oud jij bent bestaat zelfs de kans dat jij dat mee gaat maken, laat staan je kinderen en kleinkinderen. Nederland en andere landen hebben hierdoor een klimaatakkoord gesloten en doelen gesteld voor 2030, maar op dit moment haalt geen enkel land dit. Ook Nederland niet. Hier moet iets aan veranderen! Dit zijn maar een paar van de redenen waarom duurzaamheid belangrijk is. Het is dus van groot belang dat we ons gaan aanpassen aan deze nieuwe realiteit.

Wat kan jij doen?

Gelukkig is het niet moeilijk om duurzamer te leven. Er zijn een aantal kleine dingen die je kunt doen die al een groot verschil maken, zonder dat jij hier (veel) nadeel van ondervind. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor duurzamere producten, of je kunt kiezen voor een duurzame manier van vervoer, zoals de trein of de bus. Maar je kunt ook zelf iets maken, zoals je eigen compostvat of je eigen energie opwekken met zonnepanelen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Het belangrijkste is dat je bewuster gaat leven en kritisch gaat kijken naar de producten die je kiest. Doe je dat, dan draag je al je steentje bij aan een duurzamere wereld.

de trend duurzaamheid

Ik heb hier een aantal opties voor je om direct duurzamer te gaan leven, zonder dat je daar meteen alles voor om hoeft te gooien.

  1. Groene stroom en groen gas: Door te kiezen voor een duurzame energieleverancier zoals Pure energie, zal jouw huis voortaan gebruik maken van groene stroom en groen gas. Dit houdt in dat jij direct duurzamer leeft dan iemand die dit niet heeft. De energie die Pure Energie, of andere duurzame energieleveranciers leveren is op een zo duurzaam mogelijke manier gegenereerd waardoor de schade aan het milieu zo laag mogelijk blijft.
  2. Zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een goede optie om nog duurzamer te leven. Je kunt ze namelijk gebruiken om je eigen energie op te wekken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Op de lange termijn bespaar je namelijk geld door je eigen energie op te wekken. Bovendien kun je ook geld verdienen door het terug leveren van energie aan het energienetwerk. Zonnepanelen zijn dus een goede investering, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Tegenwoordig zijn zonnepanelen zelfs te huren waardoor de hoge investeringskosten niet eens meer een nadeel zijn en je direct begint met geld verdienen terwijl je ook duurzaam bezig bent. Wil jij zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.
  3. Led verlichting. Led verlichting is een andere optie als je duurzamer wilt leven. Led verlichting is namelijk veel energiezuiniger dan gewone gloeilampen. Dit komt doordat led verlichting een lagere wattage heeft. De meeste mensen hebben al wel led verlichting in huis, mocht je dat niet hebben is het een van de eerste dingen die ik zou aanpassen. De aanschafprijs van led verlichting is wel hoger, maar op de lange termijn bespaar je hiermee geld omdat je minder energie verbruikt. Daarnaast gaat led verlichting ook veel langer mee dan gewone gloeilampen. Dit is dus een goede optie als je duurzamer wilt leven. Bij ledshop groenovatie kun je alle soorten led verlichting kopen die er zijn dus dat is zeker een aanrader om even te bekijken.
  4. Koop duurzame producten: Door duurzame alternatieven te kopen van producten die je toch al wilt hebben/nodig hebt zal je een stuk duurzamer leven zonder dat je hier veel van merkt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor producten gemaakt van bamboe in plaats van hout of plastic. Zo kun je bijvoorbeeld snijplanken kopen van bamboe, maar ook ondergoed. Hier heb ik een lijst van duurzame producten die ik aan zou raden om eens te bekijken.
  5. Koop refurbished producten. Refurbished producten zijn producten die een tweede leven hebben gekregen. Zo zijn er bijvoorbeeld telefoons die zijn opgeknapt en weer verkocht worden. Dit een goede optie als je duurzamer wilt leven, want je koopt hiermee een product dat niet nieuw hoeft te worden gemaakt. Zo bespaar je energie en grondstoffen. Bovendien zijn refurbished producten vaak ook nog eens goedkoper dan nieuwe producten en krijg je vaak alsnog garantie.
  6. Kies voor vervoer op de fiets of de bus. Als je duurzamer wilt leven, is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop je vervoert. De auto is namelijk een van de grootste vervuilers. Als je de auto kunt laten staan en kiest voor vervoer op de fiets of de bus of train ben je al een stuk duurzamer bezig. Dit is niet altijd mogelijk, maar als je een keuze kan maken is dit wel de beste optie.
  7. Neem een elektrische auto. Ja ze zijn wat duurder in aanschaf over het algemeen. Maar dit verdien je op termijn terug omdat de prijzen van elektrisch opladen lager zijn dan die van benzine en diesel. Je kunt hem ook leasen, dan is de aanschaf niet zo’n probleem. Mocht je toch liever geen volledig elektrische auto willen, dan kun je altijd nog kiezen voor een hybride optie. Zorg er dan wel voor dat je het elektrische gedeelte de prioriteit geeft.

Zo zijn er nog veel meer opties. Waar ik binnenkort ook een artikel over zal schrijven met een heel stappenplan over hoe ook jij zo duurzaam mogelijk kunt leven. Voor nu hoop ik dat je hier al veel aan hebt en zo jouw leven kunt verduurzamen en de impact op het milieu kunt verkleinen.

Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt.,

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Refurbished producten kopen? Dat kan je hier doen bij Remarkt.nl
Refurbished producten zijn eigenlijk 2ehand producten die weer als nieuw worden gemaakt en net zo goed zijn als de nieuwe variant hierop. Je krijg hier ook gewoon garantie op. Doordat de materialen opnieuw worden gebruikt zijn refurbished producten (vaak) goedkoper en veel beter voor het milieu.

Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Biologische voeding. Eten is altijd duurzaam op het moment dat het biologisch is, dit komt omdat biologisch een beschermde term is. Je kunt dus gewoon de duurzame varianten kopen van eten dat je toch al wilde hebben in de supermarkt. Maar ik raad je ook zeker aan om eens op deze website te kijken. Hier worden namelijk heel veel biologische alternatieven verkocht van producten die je misschien regelmatig koopt, of wilt proberen. Al hun producten zijn naast milieuvriendelijk ook nog eens fair trade en dus goed voor de boeren.

Duurzame huidverzorgingsproducten: Veel van huidverzorgingsproducten zijn chemisch en niet echt goed voor het milieu. Duurzame alternatieven van deze huidverzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld biologische deodorant, make up, shampoo en nog veel meer. Dit kunt je kopen op dezelfde site als voor de biologische voeding hier, 

Duurzame lifestyle producten voor in huis: Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologisch geproduceerde kussens, rietjes, snijplanken kommen of drinkflessen. Ook deze kan je weer kopen op diezelfde website, namelijk hier. Daarom zeg ik, echt een aanrader om deze website een keer goed door te lopen zodat je kunt zien wat je allemaal kunt gebruiken om zelf op een eenvoudige manier duurzamer te kunnen leven.