Een milieuvriendelijk alternatief voor de houtkachel: de meest milieuvriendelijke houtkachel met een lage co2-uitstoot.

duurzaam Alternatief houtkachel

We kunnen het niet ontkennen: een houtkachel is wel zo gezellig in de winter. Maar steeds meer mensen maken zich zorgen over de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals fijnstof en koolstofdioxide (CO2). De houtkachel is een populair verwarmingstoestel in huizen door de gezelligheid die het met zich meebrengt, Met de huidige gasprijzen stijgt het gebruik van houtkachels nog veel meer. Er zitten echter enorme nadelen aan verbonden, zoals in een eerder artikel al besproken. Houtkachels stoten namelijk een groot aantal vervuilende stoffen uit, waaronder koolmonoxide (CO), stikstof oxide (NOx), fijnstof en zwaveloxide (SOx). Dit maakt de houtkachel één van de grootste vervuilers in Nederland. Waarschijnlijk was jij je hier al bewust van, want je leest een artikel over een milieuvriendelijk alternatief voor de houtkachel. Gelukkig bestaat dit, je hebt het idee dat je naar een normale houtkachel zit te kijken, het voelt hetzelfde, maar toch is het geen echte houtkachel.

co2 en fijnstof uitstoot houtkachel

Houtkachels stoten ongeveer tussen de 6 en 40 gram fijnstof (waaronder co2) uit kg aan brandstof. Voor de nieuwere houtkachels die aan nieuwe milieueisen voldoen is dit tussen de 4 en 10 gram per kilo. Dit komt omdat deze kachel veel minder hout verbruikt. De kachel is dan ook veel efficiënter. Er zijn ook houtkachels die nog minder CO2 uitstoten. Dit zijn de pelletkachels. De pelletkachel maakt gebruik van houtpellets die gemaakt zijn van houtafval. Dit zijn kleine deeltjes hout die overblijven bij de productie van meubels of papier. Pelletkachels zijn er in verschillende soorten en maten, en is dus een beter alternatief van een normale houtkachel, ze stoten namelijk maar tussen de 1 en 2 gram fijnstof uit per kilo. Hoewel een pelletkachel minder slecht is voor het milieu dan een standaard houtkachel zijn ze echter nog steeds niet goed voor het milieu en voor de mens. De pelletkachel stoot namelijk ook fijnstof uit. Fijnstof is kleine deeltjes die diep in de longen doordringen en schade toebrengen aan de longen. Daarom is het niet aan te raden om in een ruimte met een pelletkachel te slapen.

Milieuvriendelijk alternatief voor een houtkachel

Voor iedereen die erg veel plezier haalt uit houtkachels of pelletkachels heb ik goed nieuws. Er bestaat een milieuvriendelijk alternatief. Een kachel die de look en feel heeft van een houtkachel, zowel als hij aan staat als wanneer hij uit staat. En dat is de Elektrische Haard. Een elektrische haard klinkt voor veel mensen veel minder gezellig, maar als je ze ziet en als ze aan staan merk je eigenlijk geen verschil. Ze zien er uit als een normale houtkachel, ze voelen aan als een normale houtkachel, ze geven warmte als een houtkachel, ze zijn alleen niet slecht voor het milieu, zeker als je gebruikt maakt van groene stroom of zonnepanelen is een elektrische haard een ideale optie voor bij jou thuis. Je kunt de elektrische haard bijvoorbeeld hier kopen.

Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt.,

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Biologische voeding. Eten is altijd duurzaam op het moment dat het biologisch is, dit komt omdat biologisch een beschermde term is. Je kunt dus gewoon de duurzame varianten kopen van eten dat je toch al wilde hebben in de supermarkt. Maar ik raad je ook zeker aan om eens op deze website te kijken. Hier worden namelijk heel veel biologische alternatieven verkocht van producten die je misschien regelmatig koopt, of wilt proberen. Al hun producten zijn naast milieuvriendelijk ook nog eens fair trade en dus goed voor de boeren.

Duurzame huidverzorgingsproducten: Veel van huidverzorgingsproducten zijn chemisch en niet echt goed voor het milieu. Duurzame alternatieven van deze huidverzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld biologische deodorant, make up, shampoo en nog veel meer. Dit kunt je kopen op dezelfde site als voor de biologische voeding hier, 

Duurzame lifestyle producten voor in huis: Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologisch geproduceerde kussens, rietjes, snijplanken kommen of drinkflessen. Ook deze kan je weer kopen op diezelfde website, namelijk hier. Daarom zeg ik, echt een aanrader om deze website een keer goed door te lopen zodat je kunt zien wat je allemaal kunt gebruiken om zelf op een eenvoudige manier duurzamer te kunnen leven.