Waarom is duurzaamheid een trend?

de trend duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijke trend in de 21e eeuw. Dit komt door verschillende redenen. In de eerste plaats is er de toenemende bewustwording van de mensen over de kwetsbaarheid van onze planeet. We beseffen steeds meer dat we moeten kiezen voor duurzame oplossingen, omdat de traditionele manieren waarop we leven en produceren simpelweg niet houdbaar zijn.

Ten tweede is duurzaamheid een economische noodzaak. De kosten van niet-duurzame productie en consumptie zijn steeds hoger, terwijl de vraag naar duurzame producten en diensten steeds groter wordt. Dit komt doordat bedrijven en overheden inzien dat duurzaamheid niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de economie.

Ten derde is duurzaamheid een sociale trend. Mensen willen steeds meer dat hun consumptie keuzes ethisch verantwoord zijn. Ze willen niet alleen producten kopen die goed zijn voor het milieu, maar ook die niet schadelijk zijn voor mensen in andere delen van de wereld. Duurzaamheid is dus een belangrijke trend van de 21e eeuw, omdat het een economische, sociale en ecologische noodzaak is.

De consument waardeert duurzaamheid bij bedrijven en merken steeds meer, blijkt uit onderzoek. Zo had in 2019 52% van alle mensen meer vertrouwen in een merk als het duurzaam was en was dat in 2020 al gestegen naar 6%. Dit komt door de toenemende bewustwording onder consumenten van de kwetsbaarheid van onze planeet. Ze willen dat hun consumptiekeuzes ethisch verantwoord zijn en kiezen steeds vaker voor producten die goed zijn voor het milieu. Bedrijven die inspelen op deze trend zullen daar in de toekomst steeds meer beloond worden en het zal steeds moeilijker worden voor bedrijven die dat niet doen. Hierdoor zullen bedrijven steeds meer gaan investeren in duurzaamheid, niet alleen omdat ze het milieu belangrijk(er) vinden maar ook omdat de consument hier meer waarde aan zal hechtten. Duurzaamheid wordt dus steeds belangrijker, zowel voor bedrijven als voor consumenten. Deze trend zal zich in de toekomst alleen maar verder doorzetten. Hopelijk zorgt dit er voor dat er minder bedrijven zijn die enorm veel slechte stoffen het milieu in sturen en zijn binnenkort afbeeldingen als hieronder verleden tijd.

Is duurzaamheid een trend?

Thuiswinkel.org zegt het eigenlijk heel goed: Duurzaamheid is geen trend meer, maar een gegeven. Het is niet meer weg te denken in de samenleving en iets waar iedereen iets mee zou moeten doen. We moeten ons richten op een meer duurzame manier van produceren en consumeren. Dit betekent minder verspillen, minder verpakken en minder verzenden. Maar het betekent ook dat we ons moeten richten op duurzame producten en diensten. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze economie. We moeten dus investeren in duurzaamheid, want het is de toekomst.

Hoe kunnen we verduurzamen?

Bedrijven kunnen verduurzamen door bewuster te worden van hun eigen impact op het milieu. Ze moeten zich afvragen of ze wel duurzaam bezig zijn. Ze moeten kijken naar hun eigen producten en processen en kritisch nadenken over wat er beter kan. Dit kan door het stimuleren van hergebruik, het gebruik van duurzame materialen en het verminderen van energieverbruik. Maar het is niet alleen aan de bedrijven, ook overheden en consumenten hebben een rol te spelen. We moeten allemaal bewuster worden en kiezen voor duurzame oplossingen. Alleen dan kunnen we de klimaatcrisis aanpakken en onze planeet een duurzame toekomst geven. De overheid zou bijvoorbeeld bepaalde regels kunnen instellen om bedrijven en consumenten duurzamer te laten leven. Terwijl consumenten meer kunnen kiezen voor duurzame producten en diensten. Maar het belangrijkste is dat we allemaal bewuster moeten worden en ons richten op een meer duurzame manier van leven. Als we dat met zijn allen doen, kunnen we de trend duurzaamheid gebruiken om de klimaatcrisis aanpakken en onze planeet een duurzame toekomst geven.

Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt.,

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Biologische voeding. Eten is altijd duurzaam op het moment dat het biologisch is, dit komt omdat biologisch een beschermde term is. Je kunt dus gewoon de duurzame varianten kopen van eten dat je toch al wilde hebben in de supermarkt. Maar ik raad je ook zeker aan om eens op deze website te kijken. Hier worden namelijk heel veel biologische alternatieven verkocht van producten die je misschien regelmatig koopt, of wilt proberen. Al hun producten zijn naast milieuvriendelijk ook nog eens fair trade en dus goed voor de boeren.

Duurzame huidverzorgingsproducten: Veel van huidverzorgingsproducten zijn chemisch en niet echt goed voor het milieu. Duurzame alternatieven van deze huidverzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld biologische deodorant, make up, shampoo en nog veel meer. Dit kunt je kopen op dezelfde site als voor de biologische voeding hier, 

Duurzame lifestyle producten voor in huis: Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologisch geproduceerde kussens, rietjes, snijplanken kommen of drinkflessen. Ook deze kan je weer kopen op diezelfde website, namelijk hier. Daarom zeg ik, echt een aanrader om deze website een keer goed door te lopen zodat je kunt zien wat je allemaal kunt gebruiken om zelf op een eenvoudige manier duurzamer te kunnen leven.