Wat is het verschil tussen ecologisch en duurzaam

Een tijd geleden hoorde ik van alles over ecologie en duurzaamheid. Ik merkte dat deze termen weleens door elkaar werden gebruikt al leek het zo te zijn dat ze eigenlijk niet hetzelfde betekenden. Hierdoor begon ik me af te vragen, wat is precies het verschil tussen ecologisch en duurzaam?

Het verschil tussen duurzaam en ecologisch is dat ecologisch per definitie altijd goed is voor mens en milieu terwijl duurzaamheid ook gebruikt kan worden om aan te duiden dat iets langer meegaat. Dit betekent dat ecologisch de meest zekere milieuvriendelijke keuze is.

Om te ontdekken wat precies het verschil was tussen ecologisch en duurzaam ben ik eerst eens gaan kijken naar wat de precieze betekenis was van ecologisch en van duurzaam, dit heb ik daarna naast elkaar gezet en zo was het een stuk eenvoudiger voor mij om te bepalen wat precies het verschil was tussen ecologisch en duurzaam.

Wat is de betekenis van duurzaamheid eigenlijk?

Duurzaamheid wordt vaak gebruikt bij producten en bij bijvoorbeeld energie. Maar wat is precies de betekenis van duurzaamheid.

Duurzaam of duurzaamheid betekend niet veel meer dan dat iets lang meegaat, maar wordt veel gebruikt om aan te geven dat producten of grondstoffen gemaakt of gewonnen worden op een manier die het milieu zo min mogelijk schade toebrengt. Dit houdt in de praktijk in dat producten gemaakt worden om lang(er) mee te gaan en relatief milieuvriendelijk zijn of om grondstoffen te besparen.

Het komt er dus op neer dat duurzaamheid een vrij breed begrip is dat in veel situaties gebruikt kan worden. Dit in combinatie met dat duurzaam en duurzaamheid geen beschermde termen zijn zorgt er voor dat duurzaam makkelijk gebruikt kan worden en op producten kan worden gezet, dit terwijl het niet altijd goed is voor het milieu. De term duurzaam wordt soms bijvoorbeeld gebruikt bij producten die lang meegaan of die langer meegaan dan die van een alternatief. Soms zorgt dit ervoor dat producten dus helemaal niet zo milieuvriendelijk zijn. Een goed voorbeeld hiervan is plastic. Plastic kan duurzaam genoemd worden omdat het erg lang mee kan gaan en in veel gevallen gerecycled kan worden. Echter, zoals we allemaal weten, is plastic helemaal niet goed voor het milieu en draagt het dus ook niet bij aan een duurzaam milieu.

Dit betekent echter niet dat duurzaamheid niet belangrijk is. Duurzame producten zijn in veel gevallen wel beter als een niet duurzaam alternatief, zeker omdat de term duurzaam ook vaak gebruikt wordt om aan te geven dat er op zijn minst moeite is gedaan om het product milieuvriendelijker te maken, duurzame stroom bijvoorbeeld, zoals windenergie van windmolens en zonne-energie van zonnepanelen zijn duurzaam omdat ze steeds opnieuw opgewekt kunnen worden, maar daarom zijn ze ook goed voor het milieu.

Het is echter belangrijk dat je zelf na blijft denken en eventueel verder kijkt dan alleen de verpakking van een bepaald product om zo te kunnen bepalen of het product ook echt goed is voor het milieu.

Wat is de betekenis van ecologisch

Nu we weten wat duurzaamheid betekend is het belangrijk om ook vast te stellen wat ecologisch precies inhoudt.

Ecologie is onderdeel van de biologie, de letterlijke betekenis is “de betrekkingen tussen de organismen en hun omgeving”. Dit houdt in dat ecologie rekening houdt met alle organismen, en landschappen in een bepaalde omgeving. Hierbij is het de bedoeling om de natuur en mens in balans te houden. Hierdoor is ecologisch leven ook zo min mogelijk belastend voor het milieu.

 In het kort houdt ecologisch verantwoord leven dus in dat je niet alleen denkt aan jezelf maar ook rekening houdt met het milieu. Zo is een ecologisch product een product dat wordt gemaakt zonder chemische input of methoden die schadelijk kunnen zijn voor het milieu/ecosysteem en/of de menselijke gezondheid.

Ecologisch komt dus heel erg in de buurt van de betekenis van biologisch. Bij biologisch wordt namelijk rekening gehouden milieu en dierenwelzijn. Ecologisch is als gedefinieerde term iets specifieker wat inhoudt dat iets dat ecologisch is eigenlijk altijd ook direct biologisch is terwijl iets dat biologisch is niet per se ook ecologisch is.  Ecologisch is echter net als duurzaamheid geen wettelijk beschermde term, terwijl biologisch dit wel is. Voor zo ver ik weet wordt ecologisch echter niet (vaak) misbruikt op producten omdat op deze producten vaak ook meteen een biologisch keurmerk staat wat wel beschermd is.

Wat is de betekenis van ecologisch

Wat is het verschil tussen ecologisch en duurzaam

Nu we de 2 definities hebben van ecologisch en duurzaam kunnen we het verschil tussen deze 2 termen uitleggen.

Het verschil tussen duurzaam en ecologisch is dat ecologisch per definitie altijd goed is voor mens en milieu terwijl duurzaamheid ook gebruikt kan worden om aan te duiden dat iets langer meegaat. Dit betekent dat ecologisch de meest zekere milieuvriendelijke keuze is.

Duurzame producten kunnen echter ook gewoon ecologisch zijn en ecologische producten kunnen ook duurzaam zijn. Maar er zit wel een duidelijk verschil in waarbij duurzaam dus niet altijd betekend dat het product ook echt goed is voor het milieu, iets wat bij ecologisch wel altijd het geval zou moeten zijn.

Wat bedoelen we met ecologische duurzaamheid

Omdat duurzaamheid op zichzelf niet de oplossing is voor het milieuprobleem is het belangrijk om meer te kijken naar ecologische duurzaamheid. Dit is dus duurzaamheid waarbij ecologisch denken ook mee wordt genomen. Concreet betekend ecologische duurzaamheid het volgende:

Ecologische duurzaamheid is het op een milieuvriendelijke manier omgaan met mens en milieu, door keuzes te maken die de aarde gezond houden en de biodiversiteit te verhogen. Dit doen we op een manier die ook op de lange termijn de natuur intact houdt. 

In de praktijk houdt dit in dat we onszelf bezig moeten houden met het leefbaar houden van de planeet, rekening moeten houden met het milieu en onze eigen gezondheid maar ook zeker met de gezondheid van de natuur en dit doen door te kiezen voor ecologische en duurzame producten, zoals bijvoorbeeld bamboe. Zo kun je eenvoudig starten met ecologisch leven.

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt. Wil je de volledige lijst zien? Klik dan hier.
Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Refurbished producten kopen? Dat kan je hier doen bij Remarkt.nl
Refurbished producten zijn eigenlijk 2ehand producten die weer als nieuw worden gemaakt en net zo goed zijn als de nieuwe variant hierop. Je krijg hier ook gewoon garantie op. Doordat de materialen opnieuw worden gebruikt zijn refurbished producten (vaak) goedkoper en veel beter voor het milieu.

Verticaal tuinieren: Verticaal tuinieren is een innovatieve en ruimtebesparende manier van groen creëren. Het bevordert biodiversiteit, verbetert de luchtkwaliteit en fungeert als natuurlijke isolatie. Daarnaast helpt het bij waterbeheer door regenwater op te vangen en te zuiveren. Het is een waardevolle bijdrage aan een milieuvriendelijkere leefomgeving en ideaal als je geen hele grote tuin hebt. Zelf een verticale tuin aanleggen? Kijk eens op mijnverticaletuin.nl

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links wat betekend dat ik een commissie krijg als jij via deze link iets koopt. Dit kost jou niets extra’s en zorgt er voor dat ik deze website kan blijven runnen.

Geef een reactie