Is een houtkachel slecht voor het milieu of je gezondheid?

houtkachel niet duurzaam

Houtkachels zijn populair in Nederland. In veel huizen wordt er gebruik gemaakt van een houtkachel voor de sfeer en de gezelligheid. Dit is zeker het geval nu de gasprijzen steeds hoger worden. Ik merk bij ons in de buurt dan ook dat houtkachels steeds vaker en langer aan gaan. Er zijn echter steeds meer mensen die kritiek hebben op houtkachels omdat ze zich afvragen of ze wel goed zijn voor het milieu en voor onze eigen gezondheid.

Waarom houtkachels slecht zijn voor het milieu

Houtkachels zijn verantwoordelijk voor 20% van de totale fijnstofuitstoot in Nederland. Dit maakt houtkachels verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle fijnstofuitstoot van alle huishoudens in Nederland. En dat is best veel. Fijnstof is kleine stofdeeltjes die in onze lucht rondzweven. Deze stofdeeltjes zijn zo klein dat ze diep in onze longen doordringen en daar schade aanrichten. Fijnstof kan allerlei gezondheidsklachten veroorzaken zoals hoesten, benauwdheid, bronchitis en zelfs longkanker. Houtkachels zijn niet alleen slecht voor onze eigen gezondheid, maar ook voor het milieu. Het verbranden van hout levert namelijk veel CO2 uitstoot op. Dit is koolstofdioxide, een van de gassen die ervoor zorgen dat de aarde opwarmt. Hoe meer CO2 en fijnstof er in de atmosfeer komt, hoe warmer de aarde wordt en dat is niet goed. Het kan leiden tot allerlei problemen zoals droogte, overstromingen, hurricanes en insectenplagen. Bovendien vermindert het ook de biodiversiteit, want veel planten en dieren kunnen niet tegen de warmte en gaan dan dood. Daarnaast is het verbranden van hout ook niet goed voor het klimaat, want bomen zorgen ervoor dat CO2 wordt opgenomen. Als er veel bomen verbrand worden in houtkachels, kan dat dus ook leiden tot een toename van de CO2 uitstoot en dus ook tot klimaatverandering.

Waarom houtkachels slecht zijn voor je gezondheid

Houtkachels, en de fijnstof die hier uit komt, zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. Zoals ik al eerder heb gezegd kan fijnstof allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Dit geldt vooral voor mensen die al kwetsbaar zijn door bijvoorbeeld een longziekte of een hart- en vaatziekte. Maar ook gezonde mensen kunnen last krijgen van fijnstof. Een onderzoek van het RIVM heeft uitgewezen dat zelfs korte blootstelling aan fijnstof al kan leiden tot een hogere bloeddruk en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat fijnstof de bloedvaten beschadigt en het cholesterolgehalte verhoogt. Dit kan op termijn leiden tot een hartinfarct of een beroerte. Fijnstof is dus echt niet goed voor je gezondheid. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je overweegt om een houtkachel aan te schaffen.

Houtkachels in perspectief

Tot en met 2020 werd er door het RIVM nog van uitgegaan dat houtkachels maar 10% van het geschatte totaal van 11% van de particuliere fijnstofuitstood was (verkeer wordt hierbij niet meegerekend en is een aparte categorie). In 2021 is het RIVM er echter achter gekomen dat alleen de houtkachels dus al verantwoordelijk waren voor 20% van de totale fijnstof in Nederland. Volgens het oude rekenmodel, toen houtkachels nog maar als 10% werd gerekend, had de RIVM particulieren op 11% van de totale fijnstofuitstoot gezet dit blijkt dus 21% te zijn, nog steeds zonder het verkeer mee te nemen, en is vergelijkbaar met de van te voren berekende 23% uitstoot die boeren produceren. Dit betekend dus dat houtkachels verantwoordelijk zijn voor bijna net zo veel fijnstof in de lucht als dat boeren zijn. Op dit moment wordt er best een probleem gemaakt van de boeren en de hoeveelheid fijnstof die ze produceren en wordt er gekeken naar mogelijkheden om dit te verminderen. Als je dit dus in perspectief plaatst zorgen de consumenten met houtkachels samen dus voor net zo veel fijnstof als de boeren doen.

Is een houtkachel goedkoop?

De laatste maanden willen steeds meer mensen houtkachels in huis halen, dit komt doordat gas steeds duurder wordt en mensen op een goedkopere manier van verwarmen. Houtkachels zijn echter niet goedkoop. Als je een houtkachel gaat aanschaffen moet je niet alleen kijken naar de aanschafprijs, maar ook naar de onderhoudskosten, de kosten voor het hout en de kosten voor de verzekering. Als je al deze kosten bij elkaar optelt kan een houtkachel je uiteindelijk heel wat geld kosten. Bovendien is het niet zo dat je met een houtkachel altijd geld bespaart. De kans is groot dat een houtkachel niet genoeg warmte geeft om het hele huis te verwarmen. Vaak verwarmt een houtkachel maar 1 ruimte waarbij je ook nog een groot gedeelte van de warmte verliest, die gaat mee met de rook het huis uit. Dit betekend dat je uiteindelijk toch weer aan de gas kachel moet of kunt, om alles bij te verwarmen. Dit kan uiteindelijk duurder uitpakken dan wanneer je verwarmt met gas. Je moet dus goed nadenken of een houtkachel wel zo’n goed idee is. Het blijkt zelfs dat je voor de zelfde warmte met een houtkachel gemiddeld anderhalf keer zo veel betaald als voor warmte uit een CV ketel.

Als je al bespaard met een houtkachel heeft dat niet zo zeer te maken met de houtkachel maar dat je er voor kiest om maar 1 ruimte te verwarmen in plaats van het hele huis door alleen je houtkachel aan te zetten. Een betere manier om te besparen op de energierekening zou dus zijn om gewoon te zorgen dat je de verwarming gewoon aan zet in 1 kamer, de kamer waar je bent. Dit kan je op jaarbasis een hoop geld schelen en is daarnaast ook nog beter voor het milieu.

Als je toch een houtkachel in huis wilt halen, is het belangrijk dat je deze op de juiste manier gebruikt. Hieronder geef ik een aantal tips:

1. Zorg dat de kachel goed geventileerd wordt, want anders kan je snel een verhoogde kans krijgen op koolmonoxidevergiftiging.

2. Zorg ervoor dat je niet te veel hout in de kachel gooit, want dan gaat de kachel te hard en komt er te veel rook en fijstof uit.

3. Gebruik droog hout, want dit verbrandt beter en geeft minder rook en fijnstof.

4. Zorg dat je de kachel schoon maakt, want anders kan er roet uit de kachel komen en dat is slecht voor je gezondheid.

5. Gebruik de houtkachel alleen af en toe, als het echt nodig is of je er echt zin in hebt, want anders maak je onnodig gebruik van hout en fijnstof.

 

Hoe dan duurzaam besparen op gas?

Als je echt bezig bent met duurzaamheid en je wilt besparen op gas, is een houtkachel dus niet de beste optie. Er zijn gelukkig wel andere manieren waarop je duurzaam kan besparen op gas. Hieronder geef ik een aantal tips, voor een uitgebreider artikel hierover kan je beter gaan naar het artikel over duurzaam verwarmen dat ik eerder al geschreven heb.

1. Zorg dat je huis goed geïsoleerd is, want dan hoef je minder te stoken en bespaar je op de gasrekening.

2. Zet de thermostaat een paar graden lager, want dan hoef je minder te stoken.

3. Kies voor alternatieve manieren van verwarmen, zoals een warmtepomp of vloerverwarming.

4. Kies voor een zuinige CV ketel, want dan verbrand je minder gas. 5. Zorg ervoor dat je je huis niet onnodig verwarmt, bijvoorbeeld door de verwarming uit te zetten als je er niet bent.

Dit zijn slechts een aantal tips, maar er zijn natuurlijk nog veel meer manieren waarop je duurzaam kan besparen op gas. Bij het kiezen van een manier van besparen is het belangrijk dat je kijkt naar wat voor jou het beste werkt. Wat is haalbaar voor jou en wat past het beste bij jouw situatie? Zoals je kan zien zijn houtkachels niet de beste manier om duurzaam te besparen op gas. Ook zijn houtkachels slecht voor onze gezondheid. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt voordat je een houtkachel in huis haalt.  Er zijn namelijk veel betere opties die beter zijn voor het milieu en je gezondheid.

Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt.,

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Biologische voeding. Eten is altijd duurzaam op het moment dat het biologisch is, dit komt omdat biologisch een beschermde term is. Je kunt dus gewoon de duurzame varianten kopen van eten dat je toch al wilde hebben in de supermarkt. Maar ik raad je ook zeker aan om eens op deze website te kijken. Hier worden namelijk heel veel biologische alternatieven verkocht van producten die je misschien regelmatig koopt, of wilt proberen. Al hun producten zijn naast milieuvriendelijk ook nog eens fair trade en dus goed voor de boeren.

Duurzame huidverzorgingsproducten: Veel van huidverzorgingsproducten zijn chemisch en niet echt goed voor het milieu. Duurzame alternatieven van deze huidverzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld biologische deodorant, make up, shampoo en nog veel meer. Dit kunt je kopen op dezelfde site als voor de biologische voeding hier, 

Duurzame lifestyle producten voor in huis: Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologisch geproduceerde kussens, rietjes, snijplanken kommen of drinkflessen. Ook deze kan je weer kopen op diezelfde website, namelijk hier. Daarom zeg ik, echt een aanrader om deze website een keer goed door te lopen zodat je kunt zien wat je allemaal kunt gebruiken om zelf op een eenvoudige manier duurzamer te kunnen leven.