Wat is ecologisch tuinieren?

Wat is ecologisch tuinieren?

Veel mensen vragen zich af wat er eigenlijk bedoeld wordt met ecologisch tuinieren. In de basis is het tuinieren op een manier die respectvol is naar het milieu en het ecologisch evenwicht behoud. Het is een manier van tuinieren die gebaseerd is op het imiteren van natuurlijke eco-systemen. Dit betekent dat er in een ecologische tuin geen of minimale gebruikt gemaakt wordt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen. In plaats daarvan wordt er gefocust op het aanleggen van een evenwichtige tuin waarin verschillende plantensoorten en dieren naast elkaar kunnen bestaan.

Ecologisch tuinieren houdt dus in dat je op een verantwoorde manier met je tuin omgaat. Je bent bewuster bezig met het kiezen van de materialen die je gebruikt, de planten die je kweekt en de manier waarop je je tuin onderhoudt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over ecologisch tuinieren. Van de verschillende manieren waarop je ecologisch kunt tuinieren tot aan tips voor het onkruid verdelgen in je tuin. Na het lezen van dit artikel weet je hoe je aan de slag kan met het aanleggen van een ecologische tuin, een grote stap als je ecologisch wilt gaan leven.

Wat is ecologisch tuinieren?

Ecologisch tuinieren is een manier van tuinieren die gebaseerd is op het imiteren van natuurlijke eco-systemen. Dit betekent dat er in een ecologische tuin geen of minimale gebruikt gemaakt wordt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen. Je focust je op het aanleggen van een tuin waarin verschillende plantensoorten en dieren naast elkaar kunnen bestaan. Ecologisch tuinieren houdt dus in dat je op een verantwoorde manier met je tuin omgaat. Je bent bewuster bezig met het kiezen van de materialen die je gebruikt, de planten die je kweekt en de manier waarop je je tuin onderhoudt. Als je dus je tuin wilt behandelen met bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen kan je dat het beste doen met ecologische of biologische producten. De website biogroei kan je hierbij helpen en is zeker een aanrader.

Voordelen ecologisch tuinieren

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om ecologisch te gaan tuinieren. Zo is het goed voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. Bovendien is het ook nog eens een stuk goedkoper dan tuinieren op de traditionele manier. Als je ecologisch tuiniert maak je minder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Dit bespaart je niet alleen geld, maar is ook beter voor het milieu. Bovendien is het een stuk gezonder voor jou als tuinder. Als je minder gebruik maakt van chemische bestrijdingsmiddelen loop je minder kans op allergische reacties of andere gezondheidsklachten. Ook voor je tuin is het beter om ecologisch te tuinieren. Door het gebruik van minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen is de bodem beter in staat om voedingsstoffen vast te houden. Dit zorgt ervoor dat je tuin minder snel uitput. Bovendien is het ook beter voor het waterpeil in je tuin. Als je er voor kiest om ecologisch te tuinieren help je dus niet alleen het milieu, maar ook jezelf. Een ander bijkomend voordeel is dat ecologisch tuinieren minder tijd hoeft te kosten. Je laat de natuur namelijk meer zijn gang gaan, dat scheelt een hoop werk. Veel ecologisch tuinen, zoals de mijne, zitten ook vol met planten, hierdoor is er weinig grond te zien en krijgt onkruid ook weinig tot geen kans om te groeien.

Hoe ecologisch tuinieren?

Er zijn verschillende manieren waarop je ecologisch kunt tuinieren. Zo kun je ervoor kiezen om je tuin zo natuurlijk mogelijk in te richten, maar je kunt ook kiezen voor een meer gemengde tuin. Het is belangrijk om te bedenken wat voor tuin je wilt voordat je aan de slag gaat. Bepaalde plantensoorten zijn namelijk beter geschikt voor een natuurlijke tuin, terwijl andere plantorten beter gedijen in een gemengde tuin. Als je kiest voor een natuurlijke tuin, probeer dan zoveel mogelijk te imiteren wat je in de natuur ziet. Kies bijvoorbeeld voor plantensoorten die in jouw regio voorkomen. Zo weet je zeker dat de planten geschikt zijn voor de grond en het klimaat in jouw tuin. Je kunt ook kiezen voor een gemengde tuin. Dit betekent dat je verschillende plantensoorten naast elkaar kunt planten. Dit kan een mooie tuin opleveren, maar let wel op dat je niet te veel verschillende planten bij elkaar zet. Dit kan namelijk leiden tot verzuring van de grond. Een andere tip is om verschillende bloemen bij elkaar te zetten. Dit zorgt ervoor dat je tuin aantrekkelijk is voor insecten en vogels. Dit is niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor het evenwicht in je tuin.

Beginnen met Ecologisch tuinieren

Als je wilt beginnen met ecologisch tuinieren is het belangrijk om je tuin goed te plannen. Begin met het bedenken van wat voor tuin je wilt. Kies vervolgens de planten die je wilt gebruiken. Koop je planten bij een tuincentrum of kwekerij die biologische planten verkoopt. Zorg ervoor dat je de grond in je tuin goed onderhoudt. Gebruik, als je al mest gebruikt, bij voorkeur biologische mest, zoals deze, al kies ik er zelf voor om gewoon te mulchen met bijvoorbeeld het snoeiafval uit mijn tuin. Dit zorgt ervoor dat je tuin gezond blijft. Bovendien is het belangrijk om je tuin regelmatig te inspecteren op onkruid. Het is namelijk belangrijk om onkruid tijdig te verwijderen, voordat het teveel voeding krijgt en de andere planten in je tuin gaan verstikken. Ik heb hier zelf niet zo veel last van, maar dat ligt aan de manier van tuinieren die je kan kiezen. Mijn tuin zit zo vol dat onkruid bijna geen kans krijgt om te groeien. Dat is voor mij perfect omdat ik het mooi en leuk vind om de tuin helemaal vol te zetten, wat ook past in een ecologische tuin. Dat zal niet voor iedereen het geval zijn waardoor het zou kunnen dat jij wel meer last hebt van onkruid.

Met dit handboek voor ecologisch tuinieren kan kom jij alles te weten over ecologisch tuinieren en hoe je dit het beste aan kan pakken.

Hoe ecologisch onkruid verdelgen?

Onkruid is een probleem in elke tuin. Het is belangrijk om onkruid tijdig te verwijderen, voordat het de rest van je tuin overneemt. Wel is het zo dat mensen die ecologisch tuinieren soms anders denken over wat onkruid is en wat niet, maar dat is een artikel voor later. Als jij onkruid hebt geïdentificeerd, zijn er verschillende manieren waarop je onkruid kunt verdelgen. Zo kun je onkruid verwijderen door het met de hand uit te trekken. Dit is een arbeidsintensieve klus, maar wel een goede manier om onkruid op een ecologische manier te verwijderen. Een andere mogelijkheid is om onkruid te verbranden. Dit is een snelle en efficiënte manier om onkruid te verwijderen, maar als je onkruid gaat verbranden, moet je wel bedenken dat dit niet goed is voor de luchtkwaliteit. Een andere optie is om onkruid te verstikken. Dit kun je doen door een laagje mulch of compost over het onkruid te leggen. Dit zorgt ervoor dat het onkruid geen licht meer krijgt en uiteindelijk zal verstikken. Dit is een goede manier om onkruid op een ecologische manier te verwijderen, en de voeding uit de mulch is weer goed voor de rest van je tuin. Verder is het een optie om onkruid te besproeien met azijn of een andere natuurlijke onkruidverdelger. Dit is een snelle en efficiënte manier om onkruid te verdelgen, maar wel een manier die niet goed is voor je planten. Als laatste zou je ook nog kunnen kiezen voor biologische onkruidverdelgers, die je hier kunt kopen. Als je kiest voor een van deze methoden, moet je wel bedenken dat het belangrijk is om onkruid tijdig te verwijderen. Wacht niet tot het onkruid teveel voeding heeft gekregen en de andere planten in je tuin gaan verstikken.

Ecologisch je gras maaien

Als jij gras in je (ecologische tuin) hebt/wilt is het ook belangrijk dat je je gras maait op een manier die past in deze tuin. Dit betekent dat je gras niet te kort maait en nooit al je gras tegelijk maait. Het is namelijk belangrijk dat bepaalde delen van je gras hoog blijven. Ten eerste omdat er kleine plantjes tussen het gras kunnen komen die belangrijk zijn voor de natuur, maar ook omdat er beestjes in schuilen/leven. Door al het gras in 1 keer te maaien zullen veel van deze beestjes niet overleven. Verdeel dus je tuin in stukken op en maai niet alles tegelijk en niet te kort.

Wat zijn ecologische planten voor in je tuin?

Als je kiest voor een (ecologische) tuin is het ook belangrijk om je planten te kiezen op hun ecologische waarde. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten planten waarvan je niet weet of ze wel of niet geschikt zijn voor een ecologische tuin. Als een generieke regel is het vaak goed om gewoon voor inheemse planten te gaan. Planten die van nature in jouw regio voorkomen, zijn namelijk het best aangepast aan de grond en het klimaat in jouw tuin. Je kunt deze planten kopen bij een tuincentrum of kwekerij. Kies bij voorkeur voor een tuincentrum of kwekerij die biologische planten verkoopt, zo weet je zeker dat je planten niet bespoten zijn met chemicaliën. Verder zijn inheemse planten ook goed voor bijvoorbeeld de dieren zoals vogels, vlinders en bijen, wat een belangrijk onderdeel is van ecologisch tuinieren. Op deze manier zorg je voor plekken waar vogels nesten kunnen maken, vlinders zich kunnen voortplanten en bijen kunnen eten. Zo hebben wij de afgelopen paar jaar nestjes gehad van merels. Er zijn ook niet inheemse planten die interessant zijn in een ecologische tuin, zoals bijvoorbeeld een vlinderstuik, een van de favorieten planten in mijn eigen tuin.

Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt.,

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Refurbished producten kopen? Dat kan je hier doen bij Remarkt.nl
Refurbished producten zijn eigenlijk 2ehand producten die weer als nieuw worden gemaakt en net zo goed zijn als de nieuwe variant hierop. Je krijg hier ook gewoon garantie op. Doordat de materialen opnieuw worden gebruikt zijn refurbished producten (vaak) goedkoper en veel beter voor het milieu.

Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Biologische voeding. Eten is altijd duurzaam op het moment dat het biologisch is, dit komt omdat biologisch een beschermde term is. Je kunt dus gewoon de duurzame varianten kopen van eten dat je toch al wilde hebben in de supermarkt. Maar ik raad je ook zeker aan om eens op deze website te kijken. Hier worden namelijk heel veel biologische alternatieven verkocht van producten die je misschien regelmatig koopt, of wilt proberen. Al hun producten zijn naast milieuvriendelijk ook nog eens fair trade en dus goed voor de boeren.

Duurzame huidverzorgingsproducten: Veel van huidverzorgingsproducten zijn chemisch en niet echt goed voor het milieu. Duurzame alternatieven van deze huidverzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld biologische deodorant, make up, shampoo en nog veel meer. Dit kunt je kopen op dezelfde site als voor de biologische voeding hier, 

Duurzame lifestyle producten voor in huis: Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologisch geproduceerde kussens, rietjes, snijplanken kommen of drinkflessen. Ook deze kan je weer kopen op diezelfde website, namelijk hier. Daarom zeg ik, echt een aanrader om deze website een keer goed door te lopen zodat je kunt zien wat je allemaal kunt gebruiken om zelf op een eenvoudige manier duurzamer te kunnen leven.