Hoe kun je duurzaam en ecologisch verwarmen?

Hoe kun je duurzaam en ecologisch verwarmen?

Het viel mij op dat steeds meer mensen hun huis aan het verwarmen zijn met houtkachels. Dit heeft natuurlijk voor een deel te maken met de hoge gasprijzen die er op dit moment zijn. Ik vroeg me alleen af of dit een goede optie was voor het milieu of alleen beter voor de portemonnee en wat zijn dan wel echt goede duurzame en ecologische manieren om je huis te verwarmen?

De beste manier om jouw huis duurzaam en ecologisch te verwarmen is door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp. Hierdoor gebruik je namelijk geen gas meer wat het verwarmen van jouw huis een stuk minder schadelijk maakt voor het milieu.

Wat is de zuinigste manier van verwarmen?

De eerste vraag die bij mij opkwam is wat is de zuinigste manier om je huis te verwarmen? De reden dat dit belangrijk is, is omdat als je zuiniger bent dan gebruik je dus minder energie en dit zou dan ook meteen beter moeten zijn voor het milieu en de duurzaamheid van de verwarming voor jouw huis. Een bijkomend voordeel is dat het verwarmen van je huis op een zuinige manier ook geld scheelt dus dat is altijd mooi meegenomen.

De zuinigste manier van verwarmen is door slim om te gaan met de thermostaat en nier overal standaard 21 graden te gebruiken. Verder helpt het erg veel als je de verwarming uit of laag zit in kamers waar je niet bent of als je helemaal niet thuis bent of in de nacht.

Dit is in het kort hoe je zuinig kunt verwarmen, echter zijn er nog enorm veel tips die je hier verder mee helpen waar ik in een ander artikel verder op in zal gaan. Milieu centraal heeft hier ook al een goede lijst voor die je kunt aanhouden als je zuiniger wilt verwarmen.

Hoe bespaar ik op mijn energieverbruik tijdens het verwarmen van mijn huis?

Hier kan ik een heel artikel op zich van schrijven en dit is dus ook iets waar ik in een later artikel verder op in wil gaan. Toch heb ik al een paar korte en snelle tips die ik je hier kan geven hoe je je huis zuiniger kunt verwarmen en op die manier dus geld kunt besparen maar ook je ecologische voetafdruk kunt verlagen.

  1. Zet de temperatuur in je huis op 18-19 graden. Lager dan dit is ongezond dus dat is niet aan te raden, hoger verbruikt veel extra energie, meer dan je misschien verwacht. Als je het koud krijgt kan je er beter voor kiezen om een dekentje te pakken en/of je warmer aan te kleden.
  2. Zet een uur voor je gaat slapen de verwarming al laag (15 graden). Hierdoor zal je ook energie besparen maar het nog niet koud krijgen omdat je huis nog warm is. In de nacht ben je toch niet beneden en dus bespaar je met die lagere temperatuur veel geld en energie. Dit kan afhankelijk van de isolering in je huis oplopen tot wel €400 per jaar.
  3. Over isolering gesproken. Door je huis te isoleren hoe je standaard al minder energie te gebruiken om je huis op temperatuur te krijgen/te houden dus hierdoor verlaag je ook de kosten
  4. Zorg ervoor dat je deuren binnen altijd dicht zijn zo loopt er geen onnodige warmte uit je kamer. Een deurdranger kan je hierbij helpen.
  5. Als je de oven of de vaatwasser hebt gebruikt laat deze dan op een kier open staan als je er mee klaar bent. De warmte die uit deze machines komt zal je huis of kamer meteen een beetje verwarmen waardoor je minder energie nodig hebt om de rest van je huis te verwarmen of warm te houden.

Waarmee worden de meeste huizen in Nederland verwarmd?

Volgens milieu centraal gebruikt op dit moment 95 procent van de woningen in Nederland aardgas om de woning te verwarmen. Een veel te hoog percentage want verwarming via aardgas is niet goed voor het milieu. De overheid wil hier dan ook van af. Het doel is om in 2050 volledig van het aardgas af te zijn. Wat mij betreft is dit niet snel genoeg en zou het eerder moeten, maar we moeten ergens beginnen. Er moeten meer huishoudens gaan verwarmen op een ecologische manier, iets wat steeds beter te doen is. We kunnen bijvoorbeeld gaan verwarmen door middel van groene stroom, maar er zijn ook manier om zogenoemd groen of biogas te gebruiken in plaats van aardgas. Groene stroom is hiervan de beste optie maar groen gas is nog altijd beter dan de aardgas die we nu gebruiken.

Zonnepanelen en windmolen genereren groene stroom

Wat is de meest energiezuinige verwarming?

Dit is een vraag die je op meerdere manieren zou kunnen opvatten. Je zou dit financieel kunnen zien zodat je minder hoeft te betalen of voor het milieu. Hierdoor heb ik de vraag opgesplitst in 2 vragen. Wat is goedkoper, verwarmen op gas of elektriciteit? En wat is de meest milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen.

De meest energiezuinige manier om je huis te verwarmen is een volledig elektrische warmtepomp. Niet alleen kan je hiermee geld besparen, maar omdat je geen gas meer gebruikt verlaag je ook meteen je ecologische voetafdruk.

Wat is goedkoper verwarmen op gas of elektriciteit?

Het antwoord op deze vraag was redelijk eenvoudig.

Gas is altijd duurder dan elektriciteit, het maakt hierbij niet uit of je groene of grijze stroom/gas hebt en ook niet bij welke leverancier je zit. Gas is gewoon altijd een duurdere manier om je huis te verwarmen waardoor elektriciteit de goedkopere keuze is.

De huidige gasprijzen worden steeds hoger. Dit kan natuurlijk veranderen, wat het antwoord op deze vraag ook zou kunnen veranderen. Echter is het zo dat stroom echt wel een stuk goedkoper is dan gas. Dikketitels heeft een klein onderzoek gedaan voor het gebruik in gas en elektriciteit in november om je huis te verwarmen waarbij ze in 2021 zijn overgestapt naar elektrisch verwarmen en in 2020 nog gas gebruikte. Door de gas en elektriciteitsprijzen van 2022 te gebruiken in dit onderzoek zouden ze 33 euro besparen door elektrisch te verwarmen in plaats van met gas wat uitkwam op een besparing van ruim 30%. Zelf als de gasprijzen dus dalen en de elektriciteitsprijzen stijgen zou elektrisch verwarmen nog steeds goedkoper zijn.

Wat is de meest milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen.

Dit is een lastigere vraag om te beantwoorden omdat er meerdere opties zijn om duurzaam, ecologisch en milieuvriendelijk je huis te kunnen verwarmen. Na lang zoeken denk ik dat milieu centraal hier het beste antwoord op geeft.

Een volledige elektrische warmtepomp is de meest milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen. Je hebt hiermee namelijk geen cv-ketel op gas meer nodig waardoor je je ecologische voetafdruk maximaal kunt verlagen.

Er is echter wel een nadeel aan een volledige elektrische warmtepomp, en dat is dat voor een goede werking je huis ook erg goed geïsoleerd moet zijn. Hoewel dit sowieso is aan te raden om zowel kosten te besparen als jouw impact op het milieu te verbeteren, is dit (nog) niet voor iedereen mogelijk. In dat geval kan een hybride warmtepomp een goede oplossing zijn. Een hybride warmtepomp werkt hetzelfde als een normale warmtepomp, maar wanneer het nodig is, op koude dagen, springt de standaard hr-ketel. Daarnaast helpt de hr-ketel nog bij het verwarmen van warm water, iets dat met een zonneboiler eventueel nog kan worden opgelost. Omdat de hr-ketel nog gewoon werkt op gas zal je niet volledige co2 neutraal kunnen leven, maar je zal wel je uitstoot met 25% kunnen verlagen.

Hoe je huis verwarmen zonder gas?

Dit is iets dat we net al even kort hebben behandeld in het hoofdstuk hiervoor. Je huis verwarmen zonder gas is goed voor de portemonnee maar ook om je ecologische voetafdruk te verlagen.

Als je je huis wilt verwarmen zonder gas betekent dit dat je elektriciteit moet gebruiken om je huis te verwarmen. De manier om dit te kunnen doen is door het gebruiken van een volledig elektrische warmtepomp.

Je huis verwarmen zonder gas is dus zeker mogelijk als je duurzaam en ecologisch wilt gaan leven, wel is het hiervoor belangrijk dat je huis goed is geïsoleerd, anders is het lastig om de elektrische warmtepomp goed te laten werken. Echter zijn er ook combinatie opties die je kunnen helpen om je co2 uitstoot toch te verlagen en dus jouw ecologische voetafdruk te verbeteren. Ook al is een volledige elektrische warmtepomp voor jou misschien niet haalbaar, een hybride variant is een goed alternatief.

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt. Wil je de volledige lijst zien? Klik dan hier.
Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Refurbished producten kopen? Dat kan je hier doen bij Remarkt.nl
Refurbished producten zijn eigenlijk 2ehand producten die weer als nieuw worden gemaakt en net zo goed zijn als de nieuwe variant hierop. Je krijg hier ook gewoon garantie op. Doordat de materialen opnieuw worden gebruikt zijn refurbished producten (vaak) goedkoper en veel beter voor het milieu.

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links wat betekend dat ik een commissie krijg als jij via deze link iets koopt. Dit kost jou niets extra’s en zorgt er voor dat ik deze website kan blijven runnen.

Geef een reactie