Wat is ecologisch evenwicht?

ecologisch evenwicht

Soms als ik artikelen lees over het milieu wordt de term ecologisch evenwicht genoemd. Soms gebruiken ze een andere term als natuurlijkevenwicht of biologisch evenwicht. Hierdoor vroeg ik me af wat dit precies betekend. Mijn eerste idee was dat wij als mens volledig in evenwicht zijn met de natuur maar is dit ook echt zo?

Ecologisch, natuurlijk of biologisch evenwicht is de relatie tussen mens, dier en natuur en de verhouding hiertussen. De natuur is in evenwicht als alles in balans is en niet in evenwicht wanneer een van die drie factoren groter wordt dan eigenlijk mogelijk is.

Volgens wikipedia is ecologisch evenwicht: de toestand van een ecosysteem waarbij de grootte van de populaties van elke soort schommelt om een bepaalde waarde. De aard en het aantal van de levende en niet-levende elementen waaruit het ecosysteem is opgebouwd blijven min of meer gelijk, waardoor er een bepaalde vorm van stabiliteit is.

Persoonlijk vind ik dit nog een beetje te vaag. Dus ben ik verder gaan zoeken naar wat dit nu precies inhoudt en wat het in de praktijk betekend voor ons als we de natuur in evenwicht willen houden. Na een tijdje verder gezocht te hebben had Ekolojik een duidelijker antwoord. Ekolojik zegt ecologisch evenwicht een uitdrukking is die wordt gebruikt om aan te duiden wat het evenwicht is tussen alle levende organismen, zoals planten, dieren en mensen en hun omgeving. Een goede verhouding hiertussen betekend dat er een goed ecologisch evenwicht is. Dit klopt ook wel aardig bij hoe ik zelf ecologisch evenwicht voor me zag. De grootste vraag die hierdoor bij mij naar boven komt is hoe blijft een ecosysteem in evenwicht?

Hoe blijft een ecosysteem in evenwicht?

Ecologisch evenwicht komt dus voor als de relatie tussen mens en natuur klopt. Maar hoe blijft een ecosysteem dan in evenwicht?

Het ecosysteem blijft in evenwicht omdat de natuur de populatie binnen een soort en in een territorium regelt aan de hand van hoe veel voedsel en plek er beschikbaar is. Zo komen er meer dieren wanneer en veel ruimte en voedsel is en zal dit afnemen wanneer er een tekort is.

Na onderzoek kwam ik op de site van de bijlesstudent en daar zeggen ze dat de natuur dit zelf regelt door schommelingen in de populatiedichtheid van een soort. De populatiedichtheid betekend eigenlijk niks minder dan hoeveel van dat soort er zijn binnen een bepaald territorium. Als de populatiedichtheid laag is, en er dus relatief weinig dieren zijn van die bepaalde soort, dan is er voedsel in overvloed waardoor ze vaak meer kinderen zullen krijgen en de populatiedichtheid zal toenemen. Als er een hoge populatiedichtheid is en er dus relatief veel van dezelfde soort in een territorium zit, wat kan komen door ruimtegebrek of voedselschaarste, dan zal er meer ziekte komen en zullen de dieren minder kinderen krijgen waardoor de populatiedichtheid zal afnemen.

Hoe raakt een ecosysteem uit evenwicht?

We weten nu hoe een ecosysteem in evenwicht kan blijven, maar hoe raakt het uit evenwicht? Dit is misschien nog wel een belangrijkere vraag.

Een ecosysteem raakt uit evenwicht doordat het wordt verstoord door menselijke aanpassing in een omgeving of door de natuur zelf zoals bij natuurrampen die een bepaalde leefomgeving veranderd.

Er zijn verschillende manieren waardoor een ecosysteem uit evenwicht kan raken. Dit gebeurt door biotische en abiotische factoren. Die woorden kun je meteen weer vergeten, waar het voor staat zijn menselijk en natuurlijke verstoringen van het ecosysteem. Mensen proberen soms om de natuur te controleren en zorgen er op die manier juist voor dat de natuur uit evenwicht raakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er ergens dieren worden losgelaten waar ze niet thuishoren. Die dieren kunnen daar dominant worden en andere dieren wegdringen of zelfs uitroeien. Ook kan dit gebeuren wanneer er gebouwd wordt op een bepaalde plek waardoor er niet genoeg ruimte of voedsel meer is voor de dierenpopulatie. Het kappen van bos is hier ook een goed voorbeeld van. Niet menselijke voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld natuurrampen zoals aardbevingen en natuurlijke bosbranden of overstromingen. Hierdoor kan een bepaalde dierenpopulatie enorm afnemen of een andere (hierna) juist toenemen wat de balans van het ecosysteem kan verstoren.

natuurlijk evenwicht

Wat kan ik doen om het milieu in evenwicht te houden?

Het beste wat jij en ik zelf kunnen doen om het milieu in evenwicht te houden is onze eigen ecologische voetafdruk zo ver mogelijk verminderen. Gebruik duurzame en ecologische producten waarbij het ecologisch evenwicht zo min mogelijk wordt verstoord. Dus probeer bijvoorbeeld producten te gebruiken waarbij zo min mogelijk bossen gekapt hoeven te worden, zoals door bamboe te gebruiken wat meerdere keren per jaar geoogst kan worden, en maak gebruik van zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat er minder natuuromgevingen aangetast hoeven te worden waardoor het ecologisch evenwicht in die omgevingen ook stabiel blijft.

Een andere manier waarop je het milieu kunt helpen is door bewuster te consumeren. Dit kan je doen door minder vlees te eten, want de vee-industrie is verantwoordelijk voor ongeveer 15% van alle uitstoot van broeikasgassen. Dit komt doordat er veel koeien gehouden worden voor de vleesproductie en die koeien laten veel methaan gassen vrij wat erg schadelijk is voor het milieu. Op die manier help je dus ook het ecologische evenwicht.

Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden

Omdat je dit artikel leest verwacht ik dat je interesse hebt in (eenvoudige) manieren om duurzamer te leven. Hiervoor heb ik een lijst samengesteld met product(groepen) om je te helpen met het vinden van een aantal duurzame alternatieven voor producten die je waarschijnlijk toch al gebruikt.,

Zonnepanelen laten installeren? Dat kan je doen bij deze website. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan en kijk hoe snel je je investering hebt terugverdiend.

Duurzame kleding gemaakt van bamboe. Van bamboe gemaakte kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen, zowel ondergoed als shirts voor zowel mannen als vrouwen is een goed duurzaam alternatief op katoenen kleding. Het is namelijk niet alleen een stuk duurzamer, het zit ook nog eens erg lekker, is anti transparant, antibacterieel en het filtert schadelijke UV straling. 

Biologische voeding. Eten is altijd duurzaam op het moment dat het biologisch is, dit komt omdat biologisch een beschermde term is. Je kunt dus gewoon de duurzame varianten kopen van eten dat je toch al wilde hebben in de supermarkt. Maar ik raad je ook zeker aan om eens op deze website te kijken. Hier worden namelijk heel veel biologische alternatieven verkocht van producten die je misschien regelmatig koopt, of wilt proberen. Al hun producten zijn naast milieuvriendelijk ook nog eens fair trade en dus goed voor de boeren.

Duurzame huidverzorgingsproducten: Veel van huidverzorgingsproducten zijn chemisch en niet echt goed voor het milieu. Duurzame alternatieven van deze huidverzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld biologische deodorant, make up, shampoo en nog veel meer. Dit kunt je kopen op dezelfde site als voor de biologische voeding hier, 

Duurzame lifestyle producten voor in huis: Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologisch geproduceerde kussens, rietjes, snijplanken kommen of drinkflessen. Ook deze kan je weer kopen op diezelfde website, namelijk hier. Daarom zeg ik, echt een aanrader om deze website een keer goed door te lopen zodat je kunt zien wat je allemaal kunt gebruiken om zelf op een eenvoudige manier duurzamer te kunnen leven.

Geef een reactie